En plantes livsløp | Naturfag

Oppgavebeskrivelse
I denne artikkelen vil jeg ta for meg livsløpet til en plante. Først litt generelt om planter og generasjonsutvikling, og deretter pollinering og befruktning, inkludert noen eksempler.

Innholdsfortegnelse
Planteriket og generasjonsutvikling
7.1 Utviklingen av planteriket
7.2 Formering hos planter
7.3 Generasjonsveksling hos planter
Sammenlikning av kjønnsgenerasjonen og sporegenerasjonen
Pollinering og befruktning
Tilpasninger til pollinering
Tilpasninger til spredning

Utdrag
Det er helt avgjørende at blomstene får spredt pollenet sitt, og at arrene tar imot pollen fra riktig plante. Blomsterfarge, form og lukt er tilpasset måten pollenet blir transportert på – om det er med vind, vann eller insekter.

For blomster med insektpollinering er det absolutt nødvendig at de riktige insektene besøker blomstene til riktig tid. De må kunne ta med seg pollen fra én blomst til arret i en annen. Ellers blir det ingen befruktning og heller ingen frø.

Som takk for hjelpen får insektene litt pollen eller litt nektar (plantesaft). Det finnes mange eksempler på at blomst og insekt er så avhengige av hverandre at begge dør dersom de blir atskilt.

Hos nøkleblomstene, Primula, blir selvpollinering hindret ved at det finnes to typer blomster. Noen har korte grifler og pollenbærere som sitter langt oppe i blomsten.

Andre har lange grifler og pollenbærere som sitter langt nede i blomsten. De blomstene som har lange grifler, blir bare pollinert av blomster som har pollenbærere høyt oppe i blomsten, og de blomstene som har korte grifler, blir bare pollinert av blomster med pollenbærere som sitter langt nede.

Det er sommerfugler som overfører pollenet. Hos nøkleblomst, Primula, kan pollenet bare pollinere arr som er i samme høyde.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå