Naturfag innlevering- stråling | Naturfag

Innholdsfortegnelse
4A- Metallbokser med mikrobølger
Hvordan funker mikrobølgeovnen?
Farer med mikrobølgeovnen

Utdrag
Elektromagnetisk stråling er energi vi ikke kan se. Stråling generelt er ''energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler (Naturfag SF s. 116).'' Det kan for eksempel være strålingen fra sola.

Lys er en egen typer elektromagnetisk stråling, og blir reflektert av alt vi ser. Gammaståling er en annen type stråling, og brukes blant annet til å sterilisere både medisinsk utstyr og mat, selv om det blir en litt annerledes smak av det. Vi har også en type stråling som gjør forskjellige stoffer og partikler synlige for det menneskelige øyet.

Dette kalles ultrafiolett stråling. Det kan også brukes til å se om f. eks. pengesedler er falske. Røntgenstråler, derimot, kan se gjennom stoffer man ikke kan se gjennom med vanlig lys. De blir brukt til å undersøke ben i kroppen (CT).

Radioen du har hjemme har fått navnet sitt fra radiobølger; elektromagnetiske bølger som blir brukt i blant annet kommunikasjon og radarer. De er ikke synlige for det menneskelige øyet.

Mikroen har også fått sitt navn fra strålingen den bruker, nemlig mikrobølger. De varmer opp mat, men kan også brukes innen landingssystemer og kommunikasjon.

Infrarød stråling blir sendt ut av alle organismer med en temperatur over 0. Det er detektorene for disse som blir brukt i hverdagen, som f. eks. i brannvarslingssystemer eller maskinvedlikehold.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå