Dansar du | Tentamen

Innledning
Novellen Dansar du? er skrevet av Frode Grytten og er fra novellesamlinga Langdistansesvømmar (1990). Hovedtemaet i novellen er usikre bånd og kjærlighet og vi følger en romantisk juleballs kveld.

Novellen tar for seg en rekke samfunnsspørsmål: knytter og setter disse i sammenheng med kjærlighetshistorien.

Innholdsfortegnelse
Oppgave 1 – Dansar Du?

Utdrag
Noe som er med på å skape form til novella er person og miljøskildringene. Gutten blir skildra mest og vi får en følelse av at han er usikker og at han ikke vet hvordan han skal gå frem.

Både i hvordan han skal gå frem i spørsmålene om filosofi, politikk og historie og hvordan han skal nå frem til denne jenta.

”Han hadde akkurat tent seg ein sigar, kjempa desperat for å halde fyr i den forbanna, livslause tingesten han knabba av faren ein stille ettermiddag”.

Hvordan en sigar generelt påvirker en som røyker er en gjemt beskrivelse av hvordan hovedpersonen er og føler seg. Han vil prøve å holde fyr på seg selv og sitt eget liv og komme ut av nikotinsirkelen.

Etter det han kunne fatte, måtte Elvis skjerpe seg noko jævlig, han hadde mellom anna vore stein daud i fleire år. Denne setningen mener jeg assosierer tilbake på han selv, hvor han er sint på at han ikke tør å gå frem.

Han mener at det er Elvis som burde skjerpe seg, men jeg tolker dette på en måte at forfatteren mener at det egentlig er hovedpersonen selv som burde skjerpe seg.

Miljøskildringene i novella er med på å få frem både kjærligheten mellom hovedpersonene, men også å fremme de viktige spørsmålene han stiller seg selv og leseren i teksten.

I første og andre setning ser vi en skildring som gir oss en beskrivelse av sølvskinnet månen gir. Dette er beskrevet med at sølvknivene stikker ned i snøen.

Bruken av ordet sølvkniv gir en negativ innvirkning på noe som kunne blitt beskrevet på en mer nøytral måte uten å trekke inn våpen og vold.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå