Dialekten din | Tentamen i Norsk

Innledning
Dialekten til hver enkelt er noe helt spesielt, det er den talemåten vi har vokst opp med som vi lærer oss.

Alle vet at språket utvikler seg hver dag, vi ungdommen leder an dette med nye ord og talemåter, fordi vi er positive til det som er nytt.

Det som påvirker talemålsutviklingen er en rekke ting, det er for eksempel, sleng ord fra engelsk, massemedier, standardisering, fysisk mobilitet og sosial mobilitet.

Nå bor vi på forskjellige steder, og innvandringen blir større, slik at det blir endringer i språket.

Utdrag
Facebook er også et kommunikasjonsmiddel, der vi skriver meldinger og skriver på “veggen” til hverandre. Det er veldig bra at noen har kommet på et kommunikasjonsmiddel som er så moderne at alle bruker det.

Dette er noe som får oss til å variere språket vårt. Seks av ti nordmenn skriver på dialekt på Facebook. Dette er over halvparten av Norges befolkning.

Ungdommen er helt klart størst på å skrive på dialekt, det er ca. 80% av ungdommene som skriver på dialekt, mens bare 25% av de som er 30 år og eldre som skriver på dialekt. Vi ungdommer krydrer også på meldingene våre, med ulike tegn, forkortninger og ulike “emojier”.

Sosiale medier og utdanningssystemet i dag har gjort slik at ungdommen bruker skriftspråket langt mer kreativt enn det man gjorde før. Dette er med på å utvikle språket hele tiden.

Det som er litt skremmende med dette er at frykten for å miste dialekten ikke merkes i denne sammenheng. Vi skriver kanskje på dialekt på Facebook, men med tiden blir det bare mer forkortninger og mer tegn som brukes.

Fortsetter det slik så slipper man å skrive et ord til slutt, der man bare bruker tegn for å sende en hel setning. Dette er noe som bør legges merke til, det er ikke bra at vi bruker alle disse tegnene hele tiden.

Det med at ungdom skriver mest på dialekt i motsetning til eldre, så skriver eldre mer på bokmål enn ungdommen.

Noe som kan tolkes som at de eldre snakker bedre på dialekt enn de skriver, det er ikke like lett å skrive dialekt, som det er å snakke det.

Derfor bør vi tenke på at ikke tegn og forkortninger overtar for vår egen dialekt.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå