Dansar du | Analyse | Frode Grytten

Innledning
I denne oppgaven skal jeg tolke novellen «Dansar du?». Den er skrevet av Frode Grytten, og den er hentet fra novellesamlingen Langdistansesvømmar, 1990. Jeg skal tolke novellen ved å presentere et tema og analysere språklige virkemidler og deres funkjson.

Utdrag
«Dansar du?» begynner i in medias res, og det vil si at handlingen er satt i gang av gutten som følger jenta hjem fra ballet. Hendelsene er ikke kronologisk fortalt, som vil si at i teksten finnes det flere avsnitt med tilbakkeblikk; for eksempel når vi får vite at jenta har likt gutten en stund: «Han har vore ein flamme i tankane hennar i eit halvt år».

Handlingen hopper fram og tilbake mellom turen hjem, og det som skjedde på juleballet. På den måten blir leseren fortalt gradvis hvordan historien begynte, og det skaper nysgerrighet og spenning. Spenningen bygger seg opp mot øyeblikket hvor de to ungdommene endelig er hjemme, og leseren forventer at de skal avsløre følelsene for hverandre.

Dette er vendepunktet, ettersom man blir overrasket når gutten ikke tør å ta initiativ. Det er for det meste brukt skildring av handlingen «mens dei går tett i snøen..» eller personskildring «brystet blankt som eit skjold» som gjør at leseren får et inblikk på hvordan samspillet mellom hovedpersonene er, og hvordan de ser ut. Vi kan også se at det er brukt dialog, som setter leseren i handlingen.

Det finnes en delvis allvitende forfatter, som forteller historien gjennom guttens øyne. Denne synsvinkelen gjør at leseren opplever handlingen på den samme måten som gutten; for eksempel når tankene hans eksploderer: «Mennesket stammar fra apene,[...]Ankara er hovudstaden i Tyrkia. Elle faen veit om det ikkje er Istanbul?»

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå