«For trykkefriheten» & «Dansar du?» | Kortsvar/Langsvar skrivedag

Kortsvar:
For trykkefriheten 

Del 2  langsvar Oppgave 2:
‘’Dansar du?’’ er skrevet av Frode Grytten i 1990, fra novellesamlingen Langdistansesvømmer

Utdrag
’For trykkefriheten’’ ble skrevet av Henrik Wergeland i 1840. Diktet ble for første gang publisert i avisen Morgenbladet. Frihetsidealet fra opplysningstiden var viktig for mange av de romantiske dikterne, men også for Wergeland.

I diktet blir trykkefriheten sammenlignet med ulike fenomener fra naturen: «« Kvel engen- gresse blir grønt – bind ørnen, dør den på sin pynt». Disse metaforene bekrefter ytringsfriheten noe som er blitt naturgitt, det er noe man ikke skal holde langt nede eller knebles.

Den må få lov og blomstre fritt for seg selv. Sannheten må komme frem og ikke bli skjult som «Alladins frukt i hulens trang». Et annet virkemiddel som understreker trykkefriheten som noe naturlig, er besjelingen av pressen i siste strofen «Nei, presse, løft din sterke arm» pressen sin makt er stor, i følge Wergeland, og kan føre til større og bedre frihet for menneskene.

---

’Dansar du?’’ er skrevet av Frode Grytten i 1990,fra novellesamlingen Langdistansesvømmer

Innholdet i teksten er en jente og en gutt som er ute og går i snøen og er dem første som lager spor i den. Mens dem går ute ser dem at det har vert et ball, og når dem går forbi er det ferdig. Når de går ute i snøen er det folk som vasker og rydder.

Jenten sa at det var kaldt ute og gutten tilbyr jakken sin til henne. Jenten synes at orkesteret lagde mye bråk og gutten var enig med henne. Det ble veldig irriterende for dem. Men dem valgte og ta turen inn fordi om og se.

Jenta spurte om han var filk til og danse. Det mente han ikke at han var, men jenta hadde allerede begynt så da ble han med uansett. Orkesteret spillet rolig musikk. Men senere mot slutten av kvelden ville gutten gå videre for han var litt forelsket i henne, og ville at hun skulle bli med ham hjem.

Da dem skal til og gå hjem er lysten til hverandre veldig stor. Men når dem skal si adjø til hverandre er dem iskalde på innsiden av at noe stopper dem. Dem sier takk for i kveld og jenta sier takk for at hun fikk låne jakken hans, og løper hjem til seg selv.

Han står litt nede i gaten utenfor og ser inn at alle lys blir avslått. Gutten ble irritert fordi han ikke turte og spør henne om og være med. Fordi han ville miste dommen sin. Men det var kaldt ute og gikk videre.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå