Analyse av «Prinsessa som ingen kunne målbinde»

Innledning
I denne analysen skal jeg analysere «Prinsessa som ingen kunne målbinde», og samtidig knytte det opp mot kulturhistorie.

Eventyret ble skrevet av forfatter Asbjørnsen og Moe, og ble utgitt i 1841, i Norske folkeeventyr.

På 1800-tallet var det mye diskusjoner om hva som var typisk norsk, og hvordan man skulle være. Også: hvordan er en helt?

Bondefortellinger på 1800-tallet ble sett på som typisk norsk, men karakterer med nasjonalverdier, som for eksempel en bonde med masse pågangsmot.

Viktige verdier for å bli sett opp på og «vinne» var å være god å snill.

Med dette kan vi trekke de typiske holdningene på 1800-tallet til «Prinsessa som ingen kunne målbinde»: en enkel fattig gutt som er god og snill, vinner over det vonde og blir en helt.

Utdrag
Noe alle personene i eventyret har til felles, er at alle er typer: de har sterke trekk som kan representere en hel gruppe mennesker.

Askeladden er den yngste i søskenflokken. Han er også hovedpersonen i eventyret. Han kan beskrives som: nysgjerrig, fattig, stort pågangsmot, smart, og ikke minst veldig god og snill.

Brødrene til askeladden står i kontrast til hans personlighet. De kan beskrives som: nedlatende, egoistiske, og selvgode.

I eventyret har ikke brødrene fått noe navn. Brødrene viser også akkurat samme oppførsel, så da blir det ekstra lett å se på de som representanter for disse negative egenskapene.

Store deler av eventyret bygger på hvordan forholdet il Askeladden og brødrene er, og hvordan det endrer seg.

I starten av eventyret beskrives de som venner: «De var venner og nokså forlikt, og derfor gikk de i følge alle tre». Askeladden er underlegen og lar brødrene ha kontrollen over han. Plutselig blir dette snudd på hodet, og Askeladden tar kontroll over seg selv og vinner prinsessen og halve kongeriket. Brødrene hans mislykkes og må svimerkes.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå