Ulike artstyper av planter | Biologi

Innledning
Her skal jeg ta for meg ulike artstyper av planter. Deriblant har vi alger og moser, karsporeplanter og frøplanter.

Innholdsfortegnelse
Alger og moser
7.4 Alger
Formering hos alger
7.5 Moser
Formering hos moser
Frøplanter
7.7 Frøplanter
Formering hos frøplanter
Oppbygning
Karsporeplanter
7.6 Karsporeplanter
Formering hos karsporeplanter

Utdrag
Livsløpet hos både bregner, sneller og kråkefotplanter er ganske likt. Hos alle er sporeplanten den mest iøynefallende, og det er denne delen som utgjør selve planten.

Vi ser på formeringa hos bregnen sisselrot.
På undersiden av bladene hos sisselrot er det små, brune flekker. Med en lupe kan man se at flekkene er samlinger av små stilkete sporehus.

Inne i sporehusene dannes det sporer ved meiose. I tørt vær sprekker sporehusene. Da blir sporene kastet ut og blåser av gårde. Også varmen fra lampen i en stereolupe kan få sporehusene til å sprekke.

I tørre omgivelser kan sporene leve i flere år. Hvis en spore finner et gunstig voksested, spirer den og utvikler seg til en bitte liten, hjerteformet grønn kjønnsplante.

På undersiden av den danner det seg sædgjemmer og egg-gjemmer som danner henholdsvis sædceller og eggceller ved mitose.

På samme plante modnes sædcellene og eggcellene til forskjellige tider. Det er for å hindre selvbefruktning. Ved hjelp av flageller svømmer sædcellene bort til eggcellene på kjønnsplanter i nærheten.

Karsporeplantene er derfor avhengige av vann ved befruktningen. Vannet på oversiden av planten fordamper lettere enn på undersiden, derfor sitter kjønnscellene på undersiden av kjønnsplanten.

Eggcellen forblir i egg-gjemmet også etter befruktningen, så når zygoten spirer til en ny sporeplante, sitter den nye spiren godt beskyttet. Sporeplanten vokser og utvikler seg videre i noen uker mens den sitter fast på kjønnsplanten. Dretter dør kjønnsplanten.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå