Freud & Erikson | Innlevering | Psykologi

Innledning
I denne teksten skal vi se på teoriene til Sigmund Freud (1856- 1939) og Erik Homburger Erikson (1902-1994). Vi skal også gå gjennom hvilke av dem som er best til å forstå menneskets psyke.

Innholdsfortegnelse
Freuds utviklingsteori (den psykoseksuelle utviklingen);
Eriksons psykososiale stadier;
Konklusjon og drøfting;

Utdrag
Sigmund Freud sin psykoseksuelle utviklingsteori går i utgangspunktet ut på menneskets seksualutvikling som er tett forbundet med jeg-utviklingen.

Denne teorien deles inn i 3 faser med navnet «Den orale fasen», «Den anale fasen» og «Den fallisk-ødipale fasen». Hvis man ikke blir tilfredsstilt innen disse fasene så får man visstnok «fikseringer»

Den orale fasen er i tidsperioden du ble født til cirka til du blir 1,5 år. Da er det munnen som skal stimuleres. Altså, barnet bruker munnen for å finne ut av ting (om ting er skummelt, bra, dårlig osv).

Freud mener at moren til barnet er dens første seksual og kjærlighetsobjekt. Fasen er også styrt av lystprinsippet. Fikseringer som kan skje er; grådighet, avhengighet og selvopptatthet. Lever generelt i en narsissistisk tilstand.

Den anale fasen er i tidsperioden fra 1,5 år til rundt 3 år. Går utpå at barnet møter visse regler og rutiner. Kanskje det viktigste er at barnet får sin første oppdragelse, altså pottetrening- som er grunnen for navnet «den anale fasen».

Pottetrening er med på å hjelpe barnet til å lære om å utsette behov. Typisk kan barnet begynne med å krangle med foreldrene. Eksempler på fiksering er tilbakeholdenhet og gjerrighet

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå