Det norske språk er stadig i utvikling

Innledning
Teksten ”It´s the language, stupid”, skrevet av Åse Westås er en debattartikkel som ble publisert i Nordlys den 6. oktober 2017. Innlegget Åse Westås har skrevet er relativt kort, samtidig som hun får med mange gode synspunkter. Hovedsynet til Westås er at det norske språk blir mindre verdsatt og at vi nordmenn burde fokusere mer på å beholde norsken. Hun begrunner dette ved at norsk ofte blir tatt for gitt og at det burde bli strengere språkpolitikk.

Senderen i denne teksten er ei godt voksen dame som jobber som direktør i språkrådet. Siden denne teksten handler om det norske språk, så er nok mottakeren alle med norsk dagligtale i alle aldre. Språket hennes er ikke ment for barn og unge, siden det er en del språklige begreper. Selve teksten er preget av sterk og presis argumentasjon. Setningene hennes er korte og hun skriver på en måte som gjør at mottakerne blir mer oppmerksomme på innholdet i teksten.

Utdrag
Etos
Forfatteren starter innlegget ved å skrive om hva som er typisk norsk og hva vi nordmenn legger i norske verdier. Hun nevner at felles svømming kan være typisk norsk i noen sine øyne, mens i andres kan typisk norsk være at kvinner og menn har de samme mulighetene eller den norske naturen. Dette er etos, fordi hun styrker sin egen troverdighet tidlig i teksten ved å nevne verdier og erfaringer som vi mottakere kan kjenne oss igjen i, noe som gjør at vi får mer tillit til forfatteren siden vi deler de samme verdiene.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå