Innledning
Charlie er, med et ord, spesiell (og jeg mener ikke det på en mentalt funksjonshemmet måte, selv om det er noe som er gledelig ved hjernen hans.)

I brev til en "Kjære venn" forteller Charlie om livet sitt som en førsteårsstudent på videregående, og forvandler det hverdagslige til det mirakuløse med hjerteskjærende ærlighet og lunefull sjarm.

I brevene skriver han «jeg håper dere kan forstå meg selv om dere ikke kjenner meg», og jeg tolker dette som en beskjed til seere av filmen.

Han begynner skoleåret venneløs og alene takket være selvmordet til bestevennen hans året før.

Charlie er fast bestemt på å få en ny start og unnslippe tristheten som har truet med å ta livet av ham helt siden døden av hans tante Helen.

Heldigvis møter han Patrick og Sam, en dynamisk duo som leder ham inn i en elektrisk verden av nye opplevelser, et kaos fullt av muligheter, lykke og viktigst av alt; deltakelse.

Det er mange måter vi kan se at Charlie har psykiske vansker.

Han har dårlig realitetsoppfatning, lite kontakt med egne følelser, og lite til null kontroll over egne impulser og handlinger.

Charlie lider av PTSD (post traumatisk stress lidelse) og trolig én eller flere andre psykiske lidelser, men ettersom det ikke blir konstatert i filmen er det vanskelig å stille en diagnose.

Lidelsene har dog vart over flere år, og han sliter til det punktet at han blir lagt inn på psykisk hjelpesenter.

Utdrag
Charlie lider av PTSD, som en konsekvens av alt han har opplevd. Han har angst, er paranoid og har flashbacks til hva som skjedde med han.

Charlie er en spesiell gutt, og vi får inntrykk av at han tidligere har blitt mobbet.

Som nevnt tidligere har han kun hatt én venn, som mest sannsynlig tok livet sitt grunnet mobbing.

Charlie passer alle kjennetegnene på et stereotypisk underdanig mobbeoffer; han er stille, forsiktig, usikker og har få venner.

Han skriver jevnlig til en «venn», som virker å fungere som terapi for han. Når ting går bra i livet hans skriver han ikke til denne «vennen», og han slutter å se syner.

Vi får også i løpet av filmen et inntrykk av at han har gått til psykologer tidligere, men aldri snakket om den seksuelle mishandlingen han ble utsatt for.