Sammenligning av dikt | et barn på en strand & et dikt uten tittel

Innledning
Kaisa Aglen skriver ofte om krig og konsekvensene dette får blant oss i fredelige land, noe hun viser i diktet uten tittel.

Hun har studert filosofi, og er opptatt av reaksjonene folk har på uretten krigsrammede opplever.

Hege Susanne Bergan får også frem dette med diktet et barn på en strand, selv om selve diktsamlingen diktet er fra, levepistolen, først og fremst er om barns uredde omgang med språket (Tiden Norsk Forlag, 2018). I en verden preget av krig, skaper de debatt rundt hvem krigen egentlig rammer, og hvordan dette blir oppfattet.

Innholdsfortegnelse
ET BARN PÅ EN STRAND
Innledning
Hoveddel
Motiv
Form
Virkemiddel
Tolkninger
Samfunnskritisk litteratur
Avslutning

Utdrag
I begge diktene blir kontrast brukt som et stort virkemiddel, men da spesielt i et barn på en strand.

Ettersom den første strofen handler om flyktningbarnet som ble skylt opp på en strand, hvor han blir beskrevet «som om det sover trygt», mens en i siste strofen får vite at vi-et i diktet hører «lyden av pust og hjerter som slår», får vi etinnblikk i de forskjellige situasjonene, fordi dette barnet er dødt, og dermed aldri får hva «vi» har.

Kontrastene brukt i utan tittel er mer subtile, og dermed kanskje mindre virksomme som en sjokkfaktor, men de kan skape like mye debatt som «kva skilnad gjer det om husa er samanrasa» satt ved siden av avslutningen «ei vag kjensle mellom fotballtrening og middag.»

Det er fordi disse bildene er så stikk motsatte, og vi som leser det er mest sannsynlig bare kjent med ett av hverdagene.

Fortelleren i begge diktene er en «vi», hvor en kan regne med at «vi» er privilegerte mennesker i fredelige land.

I et barn på en strand er «vi» vist som apatiske og trygge, med folk rundt oss og tak over hodet. Her peker Bergan på urettferdighet og privilegiene en har i fredelige land, hvor det å miste noen en er glad i ikke er en dagligdags situasjon.

I utan tittel er «vi» en mer bedømmende tiltalelse, hvor det er «våre bomber» som kan ha ført til de sammenraste husene. Her tiltaler Aglen vi-et for å ikke tenke på de utsatte som ekte folk, men heller et «kvifor blant alle andre kvifor».

Dette kan vise til spørsmålene vi alltid stiller om hvorfor verden er så urettferdig, og hvorfor skjer det så mye galt i verden, og at akkurat denne generaliseringen skjedde med barnet i diktet.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå