Norsk eksamen | Stjeler fremtiden på grunn av klimatendring!

Utdrag
Teksten ́Greta Thunbergs tale til FNs klimatoppmøte` er publisert i desember 2018. Greta Thunberg (født i 2003), som er en svensk skoleelev og klimaaktivist, ble kjent etter hun satt utenfor Riksdagshuset i Stockholm med plakaten ́Skolstrejk för klimatet`.

Greta ønsker å se en endring i klimaet og hun tenkte på at hvis noen barn kan skape overskrifter over hele verden bare ved å ikke gå på skolen, forestill politikeren da hva vi sammen kan gjøre om vi virkelig ønsker det. Og det er det Greta har gjort for at hun i 2018 kunne snakke om hennes mening på FNs Klimakonferanse COP24 i Katowice (Polen).

Greta Thunbergs mor er Malena Ernman, en svensk operasanger og deltaker i Eurovision Song Contest 2009. Faren hennes er Svante Thunberg, en skuespiller oppkalt etter Svante Arrhenius, en søskenbarn til oldemoren. Arrhenius vant Nobelprisen i kjemi i 1903 for sin teori om elektrolytisk dissosiasjon.

Greta Thunberg var veldig interessert i miljø og vitenskap fra en tidlig alder. For å redusere karbonavtrykket, overtalte hun familiemedlemmene til å spise vegansk, konsumere og ikke reise med fly.

På TEDx- konferansen i Stockholm i november 2018 uttalte hun at hun fikk diagnosen tvangslidelse, selektiv mutisme, ADHD og Aspergers syndrom. Hun forklarer det delvis fra sin autisme.

Av alle disse grunnene gjør det henne til en unik person, i en tidlig alder, interessert i miljø- aktivisme, og gjennom alle diagnosene hennes, forsterker hun utviklingen i dette. Målet hennes er for å trekke oppmerksomhet mot trusselen om klimaendringer. Hun skal streiker til politikerne ville følge Paris-avtalen. Derfor dukket hun opp jevnlig i pressen på grunn av skarpe uttalelser.

Hovedbudskapet i artikkelen kan vi si blir formulert i det siste avsnitt: ́ ́... tiden er i fred med å renne ut.`` ́... endringene kommer, enter dere liker det eller ikke`` Her forteller hun det saklig og direkte, og påpeker at det er klimaproblemet som er temaet, ikke om hennes historie men om at hun bry seg om vår fremtid.

Resten av argumentasjonen hennes er først og fremst direkte, med satire og overraskelse som viktige virkemidler.

Det bærende elementet her på FNs Klimakonferanse, der Greta forteller hvordan hun tenker om klimaproblemet. Hovedpoeng er at ́... ingen er for liten til å gjøre en foskjell.`, men det avsluttende poenget er også viktig. All disse klart og tydelige ordene viser uansett hvor ubehagelig det måte være, på en appelformene måte å få oss til å tenke fornuftig, men ho viser os samtidig saklig informasjon.

Appelformene er derfor logos. Hvis en modig person gjør det annerledes, som i dette tilfellet er det Greta som streiker i stedet for å gå på skole, på grunn av miljøet og hvis hun klare å inspirere andre mennesker, kan det ha mange konsekvenser.

Hvis ingen kommer med dette, kan ingen gjøre en forskjell, og det er det hun prøver å fortelle. Hun er informativ, objektiv og nøytral som betyr at hun bruker en åpen argument for å diskuteres Jeg kan bare være enig i dette påstand.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå