Analyse av «Jeg elsker deg» | Norsk

Innledning
Novella «Jeg elsker deg» er skrevet av Morten Sangvik. Han ble født i 1973, og er tidligere hundekjører og bombehundfører. Denne novella er hentet ut fra novellesamlingen «To ubesvarte anrop», som ble utgitt i 2004.

Alle novellene går ut på at vi møter menneskeskjebner som er så fæle at de kan være vanskelige å ta innover seg. Ingvard Ambjørnsen mener boka vil bli både lovprist og avskydd. Ut i fra dette mener jeg det er fordi teksten kan treffe mange mennesker som har rusproblemer. Temaet omhandler også et kjærestepar. Temaet er derfor rusavhengighet og kjærlighet.

Utdrag
Teksten inneholder kun to personer. Det er jeg-personen og kjæresten. Det står ikke noe om at hovedpersonen er en gutt, men jeg får inntrykk av det. Gutten er en narkoman, som egentlig tenker bra om jenta, men klarer ikke få det frem. Han tenker hva han vil gjøre med henne, men gjør det aldri.

De eneste signalene han sender ut, er at jenta ikke betyr noe for han. Han er en statisk person, som ikke endrer seg i løpet av teksten. Han bare tenker på å endre seg. Han gjør fortsatt de samme handlingene.

Det er også brukt indirekte personskildring, hvor gutten blir beskrevet gjennom handlinger og hva han sier. I teksten står det; «Jeg slapp en liten bomullsdott ned i skjeen. Så fylte jeg sprøyta, monterte en 16 millimeter kanyle og satt den tilbake i vannglasset til kjøling». Her vet man at gutten tar dop.

Jenta derimot er beskrevet gjennom direkte personskildring. Hun er vakker og oppegående.

Håret hennes var oppsatt, med en frisk og levende farge i ansiktet. Hun var sønderknus og tårene rant nedover kinnene hennes. Usikkerheten hennes gikk ut på om dopet betydde mer for han enn det hun gjorde. Nå var hun lei av alle problemene hans, og vurderte å forlate han.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå