Ungdom og stress | Psykologi

Innledning
I dagens samfunn er det mange som lider av ulike typer stress. Enten akutt- eller kronisk. En gruppe i samfunnet som generelt er mye stresset er ungdommen.

Stress påvirker livskvaliteten og helsen til mennesket, og er derfor et stort problem i samfunnet. Det finnes mange ulike teorier og modeller som sier noe om hvordan kroppen reagerer på stress.

Blant annet ”Stressmodellen”, ”Krav og kontrollmodellen” og ”Den biopsykososiale modellen”. Universitetet i Stockholm har utført en undersøkelse, der de viser til at én av tre ungdommer er kronisk stresset.

Ved Skedsmo videregående skole har vi også utført en undersøkelse, men vi har sammenliknet to klasser, der vi i hovedsak har sett om stressnivået er forskjellig, ettersom det er én studie- og én yrkesfagklasse.

Utdrag
Stress kan bli definert som opplevelsen av å ikke ha nok ressurser til å mestre utfordringer i hverdagen.

Under stress kan en føle seg spent og nervøs. Stress kan gi fysiske proberer, men er ikke det samme som angst og depresjon. “Opplevelsen” utløser en bølge av et hormon, nemlig adrenalin, som påvirker nervesystemet midlertidig.

Som et resultat kan man føle at pusten og hjerteslagene øker, og at en blir klam i hendene. Stress er ikke alltid en dårlig ting.

Stress som oppstår i hverdagen, for eksempel at man er nervøs før en presentasjon, utvikler hjernen, og er derfor sunt.

Hjernen trenger variasjon, og dette er grunnen til at man ikke kan ha det behagelig å slappe av hele tiden. Når det akutte stresset ikke ender, danner man kronisk stress. ”Opplevelsen” er skadelig både psykisk og fysisk.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå