Innholdsfortegnelse
1.1001
A) hva er i skallene? hvor mange av det kan være i hvert skall?
B) hva består en kjerne av?
C) Hva er et nøytron og hvor befinner den seg?
D) Hva er et proton og hva bestemmer antall protoner i kjernen?
E) Hva er et elektron og hvor befinner den seg?
F) Hva består et atom av?

2.200
A) hvor kommer karbohydrater i maten opprinnelig i fra?
B) HVILKE OPPGAVER HAR KARBOHYDRATER I KROPPEN

2.201 Flere kjente monosakkarider har den kjemiske formel C6H12O6.
A) skriv navnet på to av dem, hvorfor har de hvert sitt navn
B) I hvilke matvarer finne vi mye monosakkarider

2.202
A) Sukrose er et disakkarid som er bygd opp av to monosakkarider, Hvilke?
B) hvilket andre disakkarid kjenner vi og hvilke matvarer finne du dem i?

2.203
A) Skriv navn på de tre vanligste polysakkarider og hvor vi finne dem?
B) hvilket polysakkarid finner vi i kroppen?

2.204
Hvilke karbohydrater får du i deg ved

2.205
A) Likheter og forskjeller mellom stivelse, cellulose og glykogen.

2.300
Hvilken oppgave har fett i kroppen?

2.301
Hva mener vi med lipid og hva er felles for lipid?

2.302
A) hva er en fettsyre?
B) hva er forskjellen på en mettet og umettet fettsyre?
C) Hva er essensielle fettsyrer?
D) Hvilke grunnstoff finner vi i fett?
E) Hvordan er vanlig fett bygd opp?

2.304
A) Hvorfor anbefaler helsemyndighetene at vi bør spiser mer umettet fett istedenfor mettet fett?
B) i hvilke matvarer finnes det mye umettet fett?

2.400 Hvilke oppgaver har proteiner i kroppen?

2.401
A) Hva kaller vi byggesteinene i proteinene og hvor mange forskjellig er det av dem?
B) Hva betyr det at en aminosyre er essensielt og hvor mange har vi?
C) Hvilke grunnstoff finnes i alle aminosyrer?
D) hvordan bygges aminosyrer opp?
E) Hva er x gruppen i en aminosyre?
F) Hvorfor tror du vi kaller proteinene cellenes verktøy?

2.402
B) hva er det som bestemmer egenskapene til et protein?

2.404
A) Hva er et enzym?

2.405
A) Hvorfor er det farlig med en kroppstemperatur på over 42?
B) Hva mener vi med at en matvare har høy proteinkvalitet? Eksempler

2.500
A) Hva er hovedgrunnen til at vitaminer er viktig?
B) Hvilke vitaminer er vannløselige og fettløselige?
C) Kroppen kan lage et vitamin hvilket?

2.501
A) Hva skjer med overskuddet av fettløselig og vannløselig vitaminer?
B) Hvilke vitaminer er det enkelt å for mye av og hvilket er det letter å få for lite av?

2.502
A) Hvorfor trenger vi vitamin c og hvilke matvarer inneholder mye vitamin C?

2.503
A) I hvilke matvarer finne vi mye vitamin A?
B) Symptomer for lite vitamin A?

2.504
A) Hvorfor er en person i Norge utsatt mer for vitamin d mangel enn en person som bor sør?
B) Hvordan kan vi få dekket vårt behov?
C) Hva trenger kroppen vitamin d til?

2.505
A) Hva gjør vitamin K og hvor får vi det fra?

2.600
A) Hvilke oppgaver har mineraler og sporstoff i kroppen?

2.601. Hvilke mineraler har disse som symbolene?

2.602
A) Hva er sammenhengen mellom kalsium og vitamin D?
B) Hvorfor trenge vi kalsium?
C) Hva er grunnen til at mange meieriprodukter er tilsatt vitamin d?
D) Hva er det kjemiske symbolet for kalsium?

2.603. A) Hvilke matvare er gode kilder til kalsium og jern?
B) Hva trenger vi jod til?

2.604
Hva er salt?

2.605
A) Symptomer på jernmangel?
B) Hvorfor er kvinner mer utsatt for jernmangel?

2.700
Er vann et godt løsemiddel for alle stoffer?

2.701
Hvordan får kroppen tilføre vann og hvordan kvitter den seg med den

3.100
Hva er hovedoppgavene til fordøyelsessystemet:

3.102
A) hva består spytt av? Og hvilke oppgaver har spytt?
B) Hvilke oppgaver har tennene?

3.105
A) Hvilke sure løsninger finner vi i magesafta?
B) Hvilke funksjoner har de sure løsningen? Og hvorfor tæres den ikke hull på magesekken
C) Hva skjer med maten mens den er i magesekken?

3.107
A) Hva gjør galle? Hvor produserer galle?
B) Hva inneholder bukspytt og hvor kommer bukspytt fra?
C) Hva skjer i tynntarmen?

3.109
Hva skjer i tykktarmen?

3.110. Hvilken funksjon har leveren i kroppen?

3.200. Hvilke næringsstoffer gir energi?

3.201 A) Skriv reaksjonslikningen for celleånding - både med ord og med kjemisk formel
B) Hva skjer med energi som frigjøres ved forbrenning?
C) Hvor i cellene foregår forbrenningen?
D) hvilke organismer i naturen har celleånding

3.202
A) Hva er forskjellen på aerob og anaerob celleånding?
B) Hvor i kroppen og hvilke sitasjoner skjer anaerob celleånding?

3.203
A) Hva brukes ATP til og hvordan blir det dannet?

3.301
Lag et tankekart for et sunt kosthold

3.302
Hvilke opplesinger kan vi lese fra matvaretabellen?

3.303
A) Hva forteller kostsirkelene om hvilke matvarer vi skal spise mye og mindre av
B) Hvor stor del av sirklene er brødmat, korn og kornprodukter?
C) Hvor stor del utgjør grønnsaker, kjøtt, egg, fisk og frukt til sammen?
D) Hvor mange porsjoner frukt og grønt bør en spise per dag?
E) Hvilke matvarer er rike på fiber og hvorfor er det viktig?
F) både sukker, stivelse og cellulose er karbohydrater. Har det noe betydning for kroppen hvilke karbohydrater man spiser?

3.304
En brukstype er 11 g sukker per 100mL
A) Hvor mye sukker får du i deg gjennom en halv liter
B) Hvor mye sukker for deg i deg om du drikke den hver dag i et år?

3.400
Hva skjer med næringsstoffene hvis du spiser mer enn det kroppen har bruk for?
3.402
A) hvor mye energi gir 1 gram næringsstoff av fett, karbohydrater og proteiner?
B) Hvor mye energi gir juice?
C) ½ L brus inneholder 55 g. Hvor mye sukker er det i 200mL. Hvor mye energi gir brusen?

3.405
A) Hvor stor er det daglige energibehovet vårt?
B) Er energibehovet like stort hver dag?
C) Er energibehovet like stort for alle mennesker?
D) Hva menes med det basale energibehovet?

3.406
A) Hva menes med energibalanse?
B) Tenk deg at du spiser mat med 10 500 kj men energibehovet ditt er 11 500 kj. Hva vil skje med vekten din da?

3.407
A) Hva er en kalori?
B) Hvor mange joule er det i en kalori?
C) Hva vil det si at noe inneholder tommer kalorier?

3.500
A) Hvordan finner du din egen BMI?
B) Hva må du ta hensyn til når du skal bruke BMI til å vurdere om du har normal vekt eller ikke?

3.501
A) Hvilke råd kan man gi en som prøver å gå ned i vekt?

3.504
A) Mange slankekurer gjør at vi mister vann og går fort ned i vekt. Forklar hvorfor?

3.600
A) Hva er hovedårsaken til at helsedirektoratet anbefaler å være i aktivitet i 60 min hver dag?

3.601
A) Hvilket kostråd blir gitt fra helsedirektoratet og fra olympiatoppen?
B) Hva anbefales av kosttilskudd for folk som trener mye?

3.602
Hvordan passer et kosthold med lite karbohydrat og mye fett og protein for en som skal drive kroppsarbeid, utholdenhetstrening eller gå en lang skitur på fjellet?

3.603
hvorfor vil ikke muskelmassen, men fettmengden øke hvis vi får i oss for mye protein?

3.604. Hva er fordelen med å spise langsomme karbohydrater, som for eksempel ris, brød og grønnsaker, før en hard treningsøkt framfor sukker?

3.605
A) hva skjer med musklene under trening?
B) Hvilke fordeler har vi alle av å være i regelmessig fysisk aktivitet? Hvordan påvirker det kroppen?

3.606
Hva skjer i en muskel hvis den ikke får tilført så mye oksygen som den trenger? I hvilke situasjoner kan dette forekomme?

3.607
hva er en livsstilssykdom? Finn eksempler, hvordan sykdommer utarter og kan forebygges.

3.700
Hva menes med trenddiett?

3.701
A) Hva menes med kosttilskudd?

3.800
A) Hvilke kosmetiske produkter kjenner du til?

3.801
Hva er grunnen til at kosmetikk tilsettes konserveringsmiddel?

3.802
A) Hvordan skal kosmetiske produkter være merket?
B) Hvem har ansvar for kontroll og oppfølging av kosmetiske produkter i Norge?
C) En krukke er merket med 12 m hva betyr det?

3.803
Nevn noen av basisstoffene som ofte finnes i fettfasen i kremer?

3.804
A)Nevn noen ulemper eller problemer som bruk av kosmetikks produkter kan føre til?
B) Fordelen ved bruk av kosmetikk og kroppspleie?

4.100
A) Hva er felles for alle strålingskilder?

Utdrag
I tolvfingertarmen blandes de sure småporsjonene fra magesekken med fordøyelsesvæsker fra bukspyttkjertelen, galleblæren og tynntarmens mange små kjertler.

Bukspyttet og tarmsaften inneholder enzymer som spalter karbohydrater, fett og proteiner. Disse væskene er basiske slik at den sure blandingen fra magesekken blir nøytralisert.

Mange mennesker, særlig eldre, får dannet gallesten, som kan sette seg fast i gallegangen. Tverrsnitt av tynntarmen. Både den endelige nedbrytingen av karbohydrater, proteiner og fett og absorpsjon av nedbrytingsproduktene skjer i tynntarmen.

Tynntarmens overflate er svært stor fordi tarmslimhinnen har høye tverrfolder som består av fingerlignende utvekster tett i tett, såkalte tarmtotter.

De enkelte tarmtottenes overflate består igjen av ørsmå utbuktninger. Dermed blir overflaten på innsiden av tynntarmen til sammen hele 200 m2.