Et dukkehjem | spørsmål

Innholdsfortegnelse
a. Hvorfor kalte Ibsen stykket for «et dukkehjem»?
b. Hvem er karakterene?
c. Hvilke konflikter presenteres i starten av stykket?
d. Hvorfor la Ibsen handlingen til julehøytiden?
e. Hvordan kunne Ibsen gjort det Helmerske hus til et typisk arbeiderklassehjem?
f. Hvilken av karakterene sympatiserer leseren med?
g. Fra Thorvalds synsvinkel, skriv en fortsettelse til historien
h. Se for deg at du skal intervjue Nora, og skriv en avisartikkel basert på dette.
i. Hvilken situasjon tenker du at ville ha oppstått, dersom Nora plutselig kom tilbake til Torvald?

Utdrag
Nora Helmer – gift med Torvald Helmer, er en mer eller mindre ung kvinne(vi får ikke vite alderen hennes nøyaktig, men hun virker relativt ung.) Hun har to barn, og er som nevt gift med Torvald Helmer som hun også bor sammen med.

Utseendet hennes er ikke beskrevet, men det kommer tydelig fram at Ibsen har tenkt henne som en pen kvinne.

Hun er heller ikke særlig gjerrig av seg – noe det at hun gir “budet” dobbelt så mye som han ber om. (Han ber om 50 øre, hun gir han en krone og ber han beholde resten.) Hun er nok en god kone for sin mann: ordner alt i huset til jul osv – men nå var dette også en selvfølge på den tiden, så vel.

Men på samme tid framstår hun som litt opprørsk - hun spiser godterier selv om hun vet inderlig godt at Torvald har forbydd henne det. Dette viser at hun vil leve sitt eget liv, og at hun helt tydelig er en kvinne som vil ta valg selv, og gjøre som hun selv vil.

Hun har også sin mann tvinnet rundt lillefingeren – når hun ber om penger, får hun det f.eks. Hun lyver også uten problemer; f.eks når Torvald spør henne om hun har spist godteri sier hun uten problemer at nei, det har hun ikke. (Tiltross for at hun har det.)

Det kommer også fram at faren hennes betyr/betydde mye for henne, grunnet hun sier “jeg skulle ønske jeg hadde arvet mange av pappas egenskaper.” Torvald elsker henne helt tydelig for den hun er, for han svarer at han ikke ville ønske henne noen annerledes enn slik hun er.

Det går også fram at Nora ikke akkurat er den som tjener penger, da Torvald klager over hvor mye penger hun bruker. Hun er også relativt... vel, hun har ikke så mye peiling på virkeligheten.

Hun mener at selv om de ikke har pengene enda burde de kunne “ødsle”, altså sløse penger. – Som å selge skinnet før bjørnen er skutt. Hun er en glad person, og liker å synge. Virker i grunnen relativt tilfreds med livet sitt.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå