Ragnar Lodbrok | Soga | Oppgave

I denne teksten skal eg sjå nærare på utdrag frå Soga om Ragnar Lodbrok og seie noko om kva typiske sagatrekk eg finn i denne teksten.

Eg skal også undersøkje kva det er som gjer at denne gamle litteraturen framleis inspirerer skaparar av dataspel, seriar, musikk og litteratur i vår eiga tid.

Innledning
I «soga om Ragnar Lodbrok» møter vi kong Ragnar Lodbrok og familien hans, kona Aslaug og sønene.

Det første trekket vi finner er at dette er ein tekst som handlar om ein familie eller ein slekt, kanskje samfunnet var eit såkalla ættesamfunn.

Borna til Ragnar Lodbrok er beskrivne som sterke, modige og aktive.

Utdrag
Ein spåkone spår at dersom Ragnar og Åslaug ligg saman vil de få eit beinlaust barn.

Det brydde ikkje Ragnar seg om og gjekk til sengs med Aslaug, ho blei gravid og fødde eit gutebarn med namn Ivar, guten vart beinlaus. Ofte i slike tekstar finn vi at det å ha ein indre ro og balanse er et ideal.

Uansett kva som treff deg så flyktar du ikkje, men i stade så kjempar du imot. Sønna utan bein er eit eksempel på dette, sjølv om han er fysisk handikappet tar han arveprinsrollen.

Han er «sjefen/leder figuren» i søskenflokken. En tro på skjebnen er et trekk. En spåkone spår at vidar kommer til å bli født beinlaus dersom ikkje Ragnar klarer å holde seg unna samleie med Aslaug, dette blir eit slags fram peik i teksten.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå