Innholdsfortegnelse
Utstyr:
Hensikt:
Teori:
Hypotese:
Metode:
Resultater og observasjoner:
Drøfting og feilkilder:
Konklusjon:
Utdrag
Utstyr:
1 dl lettmelk, begerglass 300 ml, propanbrenner med trefotstativ, rørepinne/glasstav, eddik, reagensrør, Fehlings væske, begerglass 100 ml, spiseskje, termometer.
Hensikt:
Lære hvordan man påviser fett og proteiner i melk.
Teori:
En kjemisk reaksjon vil ta plass mellom atomene i melk og atomene i eddik og fehlings væske. Fehlings Væske har originalt sett en blå farge. Siden melk ikke er en homogen blanding, men en olje-i-vann-emulsjon, kan vi bruke eddik til å skille ut proteinene.
Når løsningen reagerer med monosakkarider og noen typer disakkarider, laktose og maltose, vil fehlingsvæske endre farge til gul. Ettersom melk inneholder laktose, kan vi bruke denne væsken.