Håndtering av rusmisbruk | Fordypningsoppgave

Innledning
«Skinnsete i ansiktet. Lukten av ny bil. Furunål. Kan ikke røre meg. Jeg blir kidnappet. Men kan ikke røre meg. Armene og beina føles beinløse, de dingler som gelèklumper. En skorpe av størknet spy eller sikkel på halsen og kinnet».(Dawson, 2018, s.13)

Dette er en tilstand folk befinner seg i selv frivillig. Ting du vanligvis ikke ville gjort i utgangspunktet, kan avhengighet få deg til å gjøre. Beskrivelsen ovenfor er av en utmattet jente, som har drevet med rus over lang tid.

Slike problemer er det mange i dagens samfunn som havner i. Dette gjelder også ungdommer. I bøkene «Fri» og «Overdose» møter vi to ungdommer som startet med rus når de bare var 15 år gamle. Bøkene ser på helt forskjellige sider av samme sak, men begge er om temaet rus.

Min problemstilling er hvordan fiksjonsbøker framstiller rusavhengighet i forhold til realistiske bøker. Rusavhengighet blir ofte enten bagatellisert eller svartmalt. Hvordan en bok framstiller det har også mye med forfatterens forhold til rus å gjøre. Derfor har jeg tenkt å se kritisk på bøkene mine, og sammenligne den lette og den vanskelige siden å se rus på.

Forfatteren av boken «Fri» er Juno Dawnson, men den er oversatt av Hege Mehren og Emma Bakkevik. Juno Dawnson er kåret til «Queen of Teen» og har skrevet mange romaner for unge. Hun er en transkvinne og har i sitt tidligere liv vært en homofil mann, noe jeg tror har vært til inspirasjon for en av bipersonene i boken.

Bipersonen er en transe, som en gang var en gutt. Hun heter Kendall og blir en av hovedpersonens nære venner i løpet av romanen. «Fri» ble skrevet i 2018. Monika Nordland Yndestad er forfatteren av boken «Overdose», den er skrevet i 2003. Monika tar utgangspunkt i sine egne erfaringer, hun mistet sin 20 år gamle sønn som het Geir-Inge. (Lunde, 2003)

Jeg har valgt disse bøkene med temaet rus fordi jeg blir grepet av å høre hvordan folk kan være så avhengig av rusmidler at det går ut over andre og en selv.

De er åpenbart villige til å gjøre hva som helst for å ruse seg, og det får konsekvenser for familie og egen helse. Jeg synes det er interessant å høre hvordan man kan håndtere avhengighet, noe jeg har forstått at er vanskelig ut i fra bøkene jeg har valgt.

Innholdsfortegnelse
Innledning: 1
Hovedpersoner: 2
Språket 5
Problemstilling: 5
Avslutning: 9
Kildeliste: 11

Utdrag
I «Fri» møter vi en ung pike som heter Alexandra Volkova, bedre kjent som Lexi i boken. Hun kommer fra en velstående familie, noe man får inntrykk av veldig tidlig i romanen. Klærne hun bruker er veldig kostbare, og kommer fra kjente merker. « Jeg kom i Miu Miu og et par Jimmy Choo-støvler, pluss en retro fuskepels»( (Dawson, 2018, s. 26) Dette er en beskrivelse av hva hun kan ha på seg på en tilstelning. Det skrives også om hvordan hun ofte er ute og fester med kjendiser, som blant annet Gigi Hadid.

Hun tilbringer alle sine netter på hotell, fordi faren hennes eier det. Moren og faren er skilt, men hun bor hos sin far. Ettersom han er mye borte tilbringer hun mye tid alene. Hun er sammen med en eldre gutt, og han har dårlig innflytelse på henne. Det var han som fikk henne til å starte med narkotika.

Sammen ruser de seg ofte. I starten av boken virker hun hissig, men etterhvert roer hun seg ned og blir mer bevisst på konsekvensene av sine handlinger.

I boken «Overdose» ser aldri hovedpersonen konsekvensene av sine handlinger, før det brått er for sent. Inge, som hovedpersonen heter, begynte med hasj i 15 årsalderen. Han havnet i et dårlig miljø, allerede som tenåring. Inge har en mor som heter Malene, hun har prøvd å ta så godt vare hun kan på Inge fra han var liten.

De to bor alene sammen, og for mange virket de som en velfungerende liten familie. Han var en snill gutt med omtanke for familie, spesielt hunden hans Chico. Likevel var han veldig mye borte fra skolen og forsvant hjemmefra ofte.

Han havnet ofte i trøbbel, og måtte ha hjelp til å betale penger han skyldte andre. Det var vanskelig for han å komme seg ut av miljøet, selv om det til tider virket som om han greide seg bedre.

Handlingsreferat
I romanen «Fri» er Lexi en jente som tidlig startet med rus, og dette førte etterhvert til en nær døden opplevelse. Broren hennes tok henne med til et rehabiliteringssenter etter å ha sett henne ta en overdose som nesten endte med døden. Senteret var for velstående mennesker med avhengighetsproblemer.

Lexi var først veldig negativt til alt og alle på senteret, men ble etterhvert glad i både legene og pasientene. Nye bekjentskaper hjalp henne masse i avrusningsprosessen. Hun fikk ny livsgnist når hun møtte en gutt som het Brady.

Han var sexavhengig og det ble en stor utfordring for begge. Hun hadde en kjæreste fra før som hun måtte gi slipp på. På slutten av romanen flyttet Lexi og Brady sammen, vekk fra miljøet hun pleide å være en del av.

I «Overdose» klarte ikke hovedkarakteren å komme seg ut av miljøet. Det startet med at Inge var mye borte fra skolen, og han havnet etter hvert i feil miljø.

Han havnet flere ganger på politistasjonen, blant annet for kjøring når han var påvirket av narkotika. Han nektet alt for sin mor, noe som gjorde situasjonen verre. Problemene ble skjult, og det ble vanskeligere for han å få hjelp. Han begynte med hasj og det utviklet seg til å bli sterkere stoffer.

Etterhvert som moren oppdaget hva som foregikk prøvde hun å få han innlagt på et hjem. Moren hadde stor tro på at Inge kunne bli rusfri ved å legge seg inn der. De fikk derimot en dårlig saksbehandler, som gjorde det vanskelig for Inge å få den behandlingen han trengte.

Når Inge nærmet seg 18 år, var det viktig for moren og få han inn på hjemmet. Som myndig 18-åring kunne han stå fritt til å bestemme selv, og nektet innleggelse på hjemmet. Han innså aldri hvor ille problemet hans var. Saksbehandleren hans gjorde en feil før Inge skulle legges inn på hjemmet, og han rakk å bli 18 år innen de fikk han innlagt.

Han fikk etterhvert egen leilighet og startet å jobbe. De rundt han trodde situasjonen ble bedre med leilighet og jobb, men det gjorde det dessverre ikke. Litt senere tok han en overdose og døde som 20-åring.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå