Bestemor søv | Tolkning & Analyse

Innledning
Novellen ”Bestemor søv” er skrevet av Gunnhild Øyehaug og hører til i samlingen Knutar fra 2004. Motivet i novellen er en gammel bestemor som sitter og tenker på drømmen hun hadde, natt til sin 90-årsdag.

”Bestemor søv” kan knyttes opp til temaet om liv og død. Hvordan dette temaet kommer frem, sammen med virkemiddel og deres funksjon, vil denne tolkningen basere seg på.

Utdrag
Hovedpersonen i novellen er bestemora, som sitter ved vinduet og reflekterer over en profetisk drøm hun har hatt. I drømmen var det en sol som sklei sakte langs fjellene, og det virket som sola så på henne der hun satt ved kjøkkenvinduet, akkurat som hun så på sola.

Hun føler at hun har hatt denne drømmen to ganger før. Dette skremmer henne. Tankene om disse drømmene drar henne tilbake til andre hendelser i livet, og så tilbake til nåtiden, der hun sitter ved vinduet.

Teksten er en tredjepersonsfortelling, der fortelleren har innsyn i tankene til hovedpersonen selv om hun står utenfor handlingen. Dermed får leseren en slags nærhet med hovedpersonen i novellen.

Synsvinkelen ligger hos denne gamle kvinnen, og leseren får derfor erfare handlingen sammen med henne.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå