Tolkning av ”Bestemor søv”

Innledning
Novellen ”Bestemor søv” er skrevet av Gunnhild Øyehaug og hører til i samlingen Knutar fra 2004. Motivet i novellen er en gammel bestemor som sitter og tenker på drømmen hun hadde, natt til sin 90-årsdag. ”Bestemor søv” kan knyttes opp til temaet om liv og død.

Hvordan dette temaet kommer frem, sammen med virkemiddel og deres funksjon, vil denne tolkningen basere seg på.

Utdrag
Drømmen hun hadde denne siste natten, har gjort henne oppmerksom på hva som muligens vil skje.

Den har en profeti; den har noe guddommelig med seg. Sola som glir bortover fjellene er et symbol på livet som går forbi. Disse tre profetiske drømmene hun har hatt i livet representerer viktige hendelser.

Hennes store kjærlighet, så hans død, og nå hennes egen? Derfor sitter hun og skjelver. Vi får dermed en forståelse for hvordan hun føler det, og vi deler gjerne følelsene med henne.

Hun vil ikke bevege seg fra vinduet. ”Ho ser ut gjennom vindauget, får ikkje til å skilje fjellet frå himmelen”. Dette kan tolkes som at sola nå har glidd forbi, ettersom hun ikke klarer å skille fjellet fra himmelen.

Det er et symbol på at livet snart tar slutt. Snart er det ikke lenger et skille mellom livet på jorda og tilværelset i himmelen. Stemningen er med ett blitt dramatisk, og spenningen stiger.

Det er hennes 90-årsdag, og alle barna og barnebarna er på vei.

Forfatteren beskriver hvordan hun har dekket på til alle og lett frem krakker. Hovedpersonen prøver fra vinduet å telle alle skyggene som kommer vandrende.

De ringer på døra flere ganger, men hun vil ikke åpne. Grunnen får vi vite i neste setning, som er selve klimakset; ”Ho er ikkje ferdig med noko, ho trur det er denne draumen som sit slik i, ho blir ikkje ferdig med det, ho vil vere åleine”.

Man kan tolke dette som at hun føler hun ikke er helt ferdig i livet enda. Og viss hun vender ansiktet fra vinduet, så vil sola ta henne med bak fjella, alt vil bli til ett.

Det virker som hun begynner å bli utålmodig. Hun vil la drømmens profeti bli ferdig. Kanskje vil hun bli ferdig i livet allikevel?

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå