Tolkning av “Brannen på Bergtorskvål” Blodhevn

Innledning
I “Brannen på Bergtorskvål”, et utdrag fra sagaen “Njålssoga”, møter vi Njål, en eldre mann kjent for sitt mot og sin kløkt. Sagaen sies å være den mest kjente av alle islendingsagaene, og er skrevet rundt år 1280 av en ukjent forfatter.

I denne delen av sagaen møter vi Njål fanget i et brennende hus, og får på en noe kjølig og objektiv måte i ekte “islendingsaga-stil” høre om de siste minuttene av hans liv. Njålssoga kan definitivt sammenliknes med andre islendingsagaer, men hva forteller den oss egentlig om moraler, livssyn, kjønnsroller og generelt hvordan det var i vikingtiden?

Utdrag
Sagaens hovedperson Njål er en eldre mann som beskrives som svært modig og intelligent. Fortelleren gir inntrykk av at han er en mann med en rolig personlighet.

Når han finner ut at gården sin står i fyr og flamme tar han det med knusende ro. Istedenfor å få panikk ber han Flose om å være nådig og la kvinnene, barna og gårdsguttene forlate det brennende huset. Dette er et godt eksempel som ikke bare viser hans rolige personlighet, men også hans store mot.

Han vet at dette er hans død, men likevel beholder han roen og handler om en helt, ved å redde andre fremfor seg selv. Njål er religiøs, noe som kommer tydelig fram i sagaen. Et eksempel på dette er når Njål, Bergtora og barnebarnet deres ligger i sengen i det brennende huset og venter på døden. “Så signa dei seg og guten og gav si sjel i Guds hand.”. (s. 27)

Dette fokuset på religion i teksten sier ikke bare noe om Njål som person, det forteller også noe om hvordan det var på denne tiden. Menneskene var i større grad religiøse enn det vi er i dag, noe det kan være mange grunner til. Mangel på kunnskap om undre som skjer på jord og om jordens skapelse er dog definitivt en stor del av grunnen.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå