Hvordan mobiltelefonene vi bruker blir til | Geografi

Utdrag
Jeg tar utgangspunkt i en Apple iPhone. I USA designes telefonen. Designet sendes fra USA til Kina. Bestanddelene til telefonen utvinnes i en rekke land, for eksempel kobolt fra Kongo, audio-chips og kamera som produseres i Japan, og glass-skjermen og touch-ID som produseres i Taiwan. Alle disse bestanddelene sendes til Kina, hvor telefonen blir produsert.

Etter produksjonen er fullført sendes det ferdige produktet tilbake til USA, der de selges til det amerikanske markedet, og bl.a. til Norge der de selges til det Norske markedet. I tillegg sendes selvsagt telefonene til resten av verden også for salg, da særlig til velstående land.

Det er som regel de rikere landene som eier mobilmerkene. Et eksempel er Apple som er et amerikansk selskap. Apple sine produkter inkludert iPhone er designet i California i USA.

Kundene som kjøper produktene bor i de rikere landene der de som designer mobilene holder til. Mineralet til batteriet til mobiltelefonen er for eksempel Kobolt som utvinnes i gruver sør i Kongo.

Gammel elektronikk vi ikke skal ha lengere havner i Asia og Afrika. Norge er øverst på statistikken når det gjelder å kaste gammel elektronikk, vi kaster 28,6 kg hver i snitt årlig.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned
Få tilgang nå