Fordypningsemne | “Minnenes Melodi” og “Kjære John”

Problemdefinisjon
På hvilken måte spiller religion inn for bokens budskap og leserens inntrykk?

Grunnlaget for problemstillingen min henger i stor grad sammen med hvorfor jeg valgte akkurat disse bøkene. Som jeg skrev over har religion en utrolig stor rolle i alle bøkene av Sparks og jeg ville kunne finne mange eksempler på det. Jeg ville også finne mer ut av det fordi jeg syns det var interessant. Når jeg fant ut at forfatteren selv er katolsk kristen og veldig konservativ, gjorde dette at jeg ble mer motivert til å finne ut av koblingen.

Innholdsfortegnelse
Forord
Problemstilling
Biografi av forfatteren
Handlingsreferat Personkarakteristikk Hovedpersonenes forandring Religionens påvirkning
Forhold mellom forfatter og budskap Konklusjon
Kilder

Utdrag
Landon er en 17 år gammel gutt som akkurat har begynt siste året på high school. Han bor i den lille byen Beaufort i North Carolina i 1958. Han bor alene med moren sin og har et svært godt forhold til henne. Han er en av de rikeste menneskene i byen.

Grunnen til dette er fordi faren er en kjent politiker, men det var farfaren som gjorde familie rik i utgangspunktet. Han startet en bank når det ikke fantes noen andre banker, og tjente seg søkk rik på høye renter. Det var en brutal og egoistisk måte å tjene penger på, men det var på sett og vis verken

Landon sin feil eller noe han kunne gjøre noe med. ”Farfaren min var en ekte drittsekk”, sier han rett ut. Landon har dermed et greit syn på hva som er rett og galt, men helt perfekt er han ikke. Han kaller seg selv en rebell, men ikke en spesielt slem en.

”Det å snakke stygt om andre var en ting, men det å gjøre det mens de hørte på var noe helt annet, så slemme var vi ikke.” (s.15)

Han sniker seg blant annet ut på natten for å være med venner og henge på gravlunden. De driver ikke med hærverk av noe slag der, men de sitter og drikker og finner på historier om de døde under dem. Han er en av de kule gutta og må holde på det imaget ved å snakke stygt om andre sære mennesker. Som sagt bor han alene med moren, men han har en far også. Men de har et utrolig dårlig forhold blant annet fordi han hele tiden er utenbys.

”Jeg kjente knapt faren min. De første fem årene av livet mitt trodde jeg at alle fedre bodde et annet sted. Det var ikke før bestevennen min Eric Hunter spurte meg i barnehagen hvem han mannen som hadde vært hjemme hos oss dagen før var, at jeg forsto at ikke alt var som det skulle.” (s. 11)

Bestevennen hans Eric virker ikke nødvendigvis som en spesielt ålreit type han heller. Allerede i barnehagen begynner han å ta tingene til Landon fra han. Han er den mest populære gutten på skolen og alle forguder ham. Eric har derfor et enda viktigere rykte å ta vare på. Etter hvert som Landon også tilbringer mer og mer tid med Jamie blir Erik frekkere og frekkere, og utnytter situasjonen så godt han kan for sin egen fryd.

”Mens de snakket minnet det meg mer og mer om en scene fra “Julius Cæsar” hvor Brutus dolker han i ryggen. “Et tu, Eric?” (s. 64)

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå