Innholdsfortegnelse
Munnen
Magesekken
Leveren
Galleblæra
Bukspyttkjertelen
Tolvfingertarmen
Tynntarmen
Galle
Tykktarmen
Endetarmen
Utdrag
munnen
I munnen starter fordøyelsen. Tennene kutter og jekslene knuser maten til mindre biter.
Spyttkjertlene tilsetter spytt, noe som gjør maten bløt og derfor lettere å svelge. Spyttet inneholder enzymet amylase. Amylase spalter stivelse (polysakkarider) til enklere karbohydrater.
I spyttet har vi også et basisk stoff (natriumhydrogenkarbonat, NaHCO3). Dette stoffet beskytter tennene mot sure stoffer i maten og sure stoffer som blir dannet av bakterier vi har i munnhulen. Hvis vi ikke hadde at dette stoffet kunne det etse hull i tennene.
Tunga elter maten og setter i gang svelging ved å presse den mot ganen forfra og bakfra. Det er også tunga som smaker maten.
Tunga hjelper dyr med å vite om maten er giftig eller ikke. Giftig mat har ofte en vond smak. Spiserøret presser maten ned til magesekken. Musklene trekker seg sammen i bølger som går ovenfra og klemmer maten nedover.
magesekken
I magesekken blir det tilsatt magesaft og maten blir eltet til en mer tyntflytende masse. Magesaften blir dannet i kjertler i mageveggen og inneholder saltsyre (HCl), slim og enzymer.
Saltsyra gjør magesafta sur (pH 1-2), da dette bidrar til å drepe bakteriene i maten. Slimet beskytter magesekken både mot saltsyra og enzymene, dette blir gjort slik at ikke magesekken skal blir brutt ned på samme måte som maten.
Enzymet pepsin blir tilsatt og det starter spaltingen av proteiner. I magesekken er det muskler som elter og knar maten.
Mageveggen er elastisk, og hos de fleste voksene rommer magesekken 1 – 1,5 liter.
Nederst i magesekken sitter det en ringformet lukkemuskel (portneren). Portneren regulerer tømmingen fra magesekken til tynntarmen.
leveren
I leveren går ikke maten gjennom, men den har viktige oppgaver allikevel.
Den omdanner og lagrer næringsstoffer og bryter ned giftstoffer. Den er lokalisert øverst i bukhulen og veier ca. 1,5kg.
Da næringsstoffer og andre stoffer blir tatt opp i tynntarmen, går de først til leveren.
Leveren tar opp glukose fra blodet og lagrer det som glykogen
Leveren fungerer også som en kjemisk fabrikk, den lagrer mange viktige stoffer, for eksempel Plasmaproteiner i blodet.
Legg igjen en kommentar