Isolere DNA fra forskjellige frukter og bær

Hensikt
Alle celler inneholder arvestoff. I dette forsøket skal vi hente ut DNA fra jordbær, kiwi eller banan.

Hensikten med forsøket er å gi elever en forståelse av at alt levende, også det vi spiser, inneholder arvestoff. Forsøket kan gjøres åpent ved at elevene selv kan finne en frukt de vi isolere DNA fra

Utstyr og kjemikalier:
Oppvaskmiddel (Zalo)
Begerglass
En plastpose (med zip-lås)
Tesil
Pinsett
Jordbær
100 mL begerglass
100 mL målesylinder
Ett reagensrør
Teskje
Salt
Vann
Iskald etanol
Eppendorfrør

Fremgangsmåte:

  1. Hell 90 mL vann, 10 mL Zalo og ¼ ts salt i et begerglass. Bland godt.
  2. Putt frukt/bæret (jordbær uten hamsen) i plastposen. Tilsett blandingen av vann, såpe og salt.
  3. Fjern så mye av luften fra posen som mulig før du lukker den.
  4. Mos frukten/bæret med fingrene så godt at det ikke er noe store biter igjen.

Innholdsfortegnelse
Hensikt:
Utstyr og kjemikalier:
Fremgangsmåte:
Faglig forklaring: