DNA og Genteknologi | Biologi

Isolere DNA fra forskjellige frukter og bær

Hensikt

Alle celler inneholder arvestoff. I dette forsøket skal vi hente ut DNA fra jordbær, kiwi eller banan. Hensikten med forsøket er å gi elever en forståelse av at alt levende, også det vi spiser, inneholder arvestoff. Forsøket kan gjøres åpent ved at elevene selv kan finne en frukt de vi isolere DNA fra

Utstyr og kjemikalier:

Oppvaskmiddel (Zalo)
Begerglass
En plastpose (med zip-lås)
Tesil
Pinsett
Jordbær
100 mL begerglass
100 mL målesylinder
Ett reagensrør
Teskje
Salt
Vann
Iskald etanol
Eppendorfrør

Fremgangsmåte:

  1. Hell 90 mL vann, 10 mL Zalo og ¼ ts salt i et begerglass. Bland godt.
  2. Putt frukt/bæret (jordbær uten hamsen) i plastposen. Tilsett blandingen av vann, såpe og salt.
  3. Fjern så mye av luften fra posen som mulig før du lukker den.
  4. Mos frukten/bæret med fingrene så godt at det ikke er noe store biter igjen.
  5. Sil den knuste frukten/bæret gjennom en tesil opp i et begerglass. Bruk en teskje for å presse gjennom alt det rennende.
  6. Overfør ca 5 mL av ekstraktet til et reagensrør
  7. Tilsett 2-5 mL iskald etanol
  8. DNA felles ut mellom de to lagene. Plukk ut med en pasteur-pipette eller en glasstav.
  9. Ta med deg DNAet i et eppendorfrør

Innhold
Hensikt:
Utstyr og kjemikalier:
Fremgangsmåte:
Faglig forklaring:

Få gratis tilgang til oppgaven

Last opp en av dine egne oppgaver og få tilgang til denne. Det tar bare 2 minutter