Disseksjon av kalveøyet | Rapport

Innholdsfortegnelse
Innhold: 2
Hensikt: 3
Teori: 3
Utstyr: 5
Fremgangsmåte: 5
Resultater: 6
Diskusjon: 7
Flere bilder: 8
Konklusjon: 10
Kilder: 10

Utdrag
Øyets funksjon og oppbygning:
Øyet er det organet en har i kroppen som gjør det mulig for oss å oppfatte bilder og er svært likt mellom pattedyr.

Øyet er kuleformet og har en diameter på omtrent 25 mm. Det består av tre veveslag som ligger utenpå hverandre.

De lagene heter: ytre lag (tunica fibrosa), det midtre laget (tunica vasculosa) og det indre laget er (tunica interna). I midten av øyet ligger glassvæsken, som er en gelelaktig væske som utfyller øyet innvendig.

Det er også noe trykk inne i øyet, som gjør at øyet kan opprettholde den kuleformen den har. Og rundt øyeeplet er det et tykt fettlag og muskler.

Øyets ytre bindevev:
Øyets ytre bindevev består av senehinnen og hornhinnen . Senehinnen er den hvite hinnen som omringer øyet.

Den er et kompakt, solid lag av bindevev. Hornhinnen er den gjennomsiktige fremre delen av øyet. Og den har sensitive nerver som beskytter øyet og synet vårt.

Som gjør at det utløses en refleks som lukker øyelokket ved berøring eller andre ytre påvirkninger på øyet. Hornhinnen står også for ⅔ av lysets brytning i øyet. Hvis lysbrytningen i øyet er «for sterk» gir det nærsynthet, og en for svak lysbrytning gir langsynthet.

Øyets midtre bindevevslag:
Består av årehinnen. Denne hinnen er rik på blodårer og hensikten er for å forsyne øyet med oksygen og næringsstoffer.

Den ligger mellom senehinnen og netthinnen. I den fremre delen av øyet er regnbuehinnen også kalt en iris. Den har en struktur som alle virveldyr, inkludert mennesker er utstyrt med.

Regnbuehinnen er en ringmuskel som justerer pupillens størrelse avhengig av omgivelsenes lysintensitet. Den gir også øyets farge, som bestemmes av hvor mye pigment det er i vevet.

I sentrum av regnbuehinnen er det en åpning, dette er pupillen. Det kommer lys gjennom den og inn i øyet. Pupillen trekker seg sammen ved sterkt lys, mens den blir større når det blir mørkt, for å kunne se mye bedre.

Bak regnbuehinnen og pupillen er linsen, den er gjennomsiktig. Som er festet i tynne tråder til muskler i øyet. Når musklene trekker seg sammen, vil trådene slakkes.

Da blir linsen flatere noe som gjør det mulig for oss å se langt. Mens når musklene slappes, strammes trådene strammes og linsen blir tykkere.

Og det blir lettere for oss å se på korte avstander. Mellom linsen og hornhinnen er det en vannaktig væske.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå