Demokrati | Samfundsfag oppgave

Innledning
Demokrati. Styreformen du har hørt om, men kanskje ikke vet helt hva er. Kanskje kjenner du det som styreformen fra det antikke Hellas, eller styreformen til Norge og USA.

Men hva er egentlig et demokrati, og hvordan fungerer det? Har demokrati noen fordeler og ulemper, Kanskje er det den ideelle styreformen? Og hva er forskjellen på det norske demokratiet og demokratiet i USA?

Utdrag
Som sagt er ikke alle demokratier like. Ikke bare kan man se det på blant annet om det er en republikk eller ikke, men også på om det er et direkte eller indirekte demokrati.

Det finnes nemlig to ulike former for demokrati, direkte og indirekte. Direkte demokrati betyr at de med stemmerett stemmer på enkeltsaker i stedet for å stemme på på personer som representerer en gruppe.

I dag er Sveits et eksempel på direkte demokrati. Innbyggerne i Sveits stemmer på enkeltsaker, og resultatet er avgjørende. Man kan da si at avstemningen er bindende for politikerne.

Den mer vanlige formen er indirekte demokrati som innebærer at man stemmer på representanter som får plass i et parlamentet.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå