Alle utlendinger har lukka gardiner | Norsk

Innledning
Alle utlendinger har lukka gardiner er ein oppvekstroman som Maria Navarro Skaranger debuterte med i 2015. Romanen handlar om den norsk-chilenske tenåringen Mariana som bur med familien sin på Romsås.

Boka skildrar eit vanlig tenåringsliv, forelsking og familieløyndomar, og Marianas kvardag i et multikulturelt ungdomsmiljø blir beskrive på ein autentisk måte.

Lesaren får eit ekte innblikk i ei drabantbytilvere som for mange enno er ei heil framande verda. I denne refleksjonen skal eg sjå litt på språket og kva forfattaren har gjort for å skildre eit ungdomsmiljø som mange nordmenn ikkje har noko forhold til, og korleis hun setter lesaren inn i dette miljøet.

Utdrag
Tittelen Alle utlendingar har lukka gardiner er ein utruleg sterk påstand som også kjem igjen i sjølve romanen «Jeg bare: hvem bor der, og broren mun bare: afrikanere, hvem ellers, og jeg bare hvorfor har de lukka gardiner» Og broren svarar «fordi de ikke vil noen skal vite hva som skjer hjemme i huset vel» (s.102).

Eit anna stad i boka referera også Mariana til nordmenn som i motsetning har opna gardiner. Men har vi eigentleg det? «Hjemme vi har skikkelig norskinghus med liten tv og rotete og åpne gardiner» (s.86).

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå