Ung gutt i snø av Bjarte Breiteig | Analyse

Innledning
Novellen er hentet fra novellesamling fantomsmerter i 1998 og er skrevet av Bjarte Breiteig. Novellen handler om en gutt som ligger i snøen t i veikanten og det er veldig kald vinterkveld.

Det er mange mennesker som stopper og ser på ham, men det var en middelaldrende mann med sixpencelue som forsøker å hjelpe han.

Eldre mannen er fra en annen generasjon enn de andre menneskene i novellen. Temaet i novellen handler om å bry seg og hjelpe andre når de trenger det.

Utdrag
Gutten og eldre mannen hadde kort spørsmål og svar i dialogen. Fryser du, gutt? spurte han.

For en lue, sa gutten. Dette viser at han eldre mannen bry seg om gutten og han blir gjort narr av.

Vi har fått negativt syn på gutten og på den generasjonen han representerer. Gutten er ikke takknemlig og viser heller ikke overfor den eldre mannen. Han banner og oppfører seg ikke pent.

Dette lærte han av de menneskene han vokste opp sammen med som er den nye generasjonen.

Eldre mannen fryser og sporet etter der gutten hadde ligget kan tolkes som spor etter gutten i den eldre mannens liv.

Hvis ikke eldre mannen tatt ansvar og hjulpet gutten kunne kanskje gutten vært død.``Snøen la seg over flekken, og snart var også den borte. ``kulden legger seg over, men snart var den borte slik gutten dro derifra.

Det som er hjerte på eldre mannen var kulden i samfunnet slik forfatteren får frem. ``Snøen lå urørt og gul i lyset fra gatelyktene``.

Snøen og kulden representerer den nye generasjonen er ikke forandret etter hendelsen, men lyset fra gatelyktene representerer den eldre mannen som bry seg om gutten og andre.

Det gir et bilde på lysere fremtid. Novellen avsluttes med ``det var ingen i sikte``. Den meste omsorgsfulle personen sto igjen alene og var sikkert mest kald.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå