Ingenting hendt fra Bjarte Breiteig: Surrogater | Norsk

Innledning
Novella “Ingenting hendt” ble skrevet av Bjarte Breiteig og er utgitt i år 2000. Den er utgitt i novellesamlinga Surrogater. Bjarte Breiteig debuterte med novellesamlinga Fantomsmerter i 1998. Bjarte er en relativt ung forfatter, men har likevel utgitt hele tre novellesamlinger hittil, den siste utgitt i 2006.

Alle tre har blitt godt mottatt. I denne novella skriver han om det å skulle pensjonere seg og også generelt om hvor vanskelig det er å gi slipp på noe man har hatt i svært mange år.

I tillegg presenterer novella forholdet mellom gammel og ung på en svært god måte. Novella har et tema som jeg vil tro at mange – ikke bare eldre mennesker, vil kunne kjenne seg igjen i. Det å gi slipp på noe man har hatt lenge, og blitt glad i.

Utdrag
I denne novella møter vi Leif – en eldre mann som etter et tilsynelatende langt liv skal pensjonere seg og gi slipp på jobben han har hatt i over 30 år. Han har sakt farvel til sjefen sin, fått et klapp på ryggen og skal ta den siste dusjen.

Så skal han forlate jobben og begynne sitt nye liv… Men i dusjen kollapser den eldre mannen - og en renholdsarbeider begynner å blande seg inn i hvor varmt han dusjer... Vi leser historien gjennom en tredjepersonfortellers øyne.

Det er altså ikke Leif selv som forteller, men likevel ser vi på sett og vis situasjoner gjennom Leifs øyne. Leif beskrives (på sett og vis beskriver han seg selv - da det er hans tanker om eget utseende som først og fremst forteller oss hvordan han ser ut) som en eldre mann.

Smalt, inntørket fjes og håret hengende i en tjafse rundt issen. Jeg vil påstå at han har et relativt normalt utseende for gamle menn.

Han kan assosieres med en typisk bestefar. I tillegg til å kunne assosieres med noen man er glad i – altså en bestefar (pga. sitt utseende), beskrives også Leif som en litt svak mann – han har ryggproblemer og er altså ikke ung og sterk lenger, han tåler på en måte ikke så mye. Dette gjør at leseren vil få en sterk medfølelse med den eldre mannen.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå