‘Jeg er en by’ | Analyse | 5 i karakter

Innledning
Sangteksten «Jeg er en by» er skrevet av den norske artisten Anne Grethe Preus, og ble utgitt på musikkalbumet «Lav sol, høy himmel» i 1989.

Det er et tradisjonelt symbolsk dikt på 7 strofer om et menneske på jakt etter sin egen vei. –Fin innledning Frihet og kjærlighet er sentrale tema.

I det ytre er diktet en skildring av et menneske som «går på en ukjent vei» og på «…hundrevis av gater» og leter etter en livspartner eller kjærlighet.

Utdrag
Hun bruker byen som et symbol på seg selv, der gater, smug, park, torg, tak, og tårn er ulike deler av henne.

Når hun skriver at hun «vil kjenne hvert smug» og «danse på tak» brukes dette som symbol på at hun vil utforske seg selv og bli kjent med sine ukjente sider.

Denne ukjente veien kan være et symbol på livsveien som hun ennå ikke kjenner, men vil lære å kjenne. –Fint!

Diktet består av sju strofer og kan deles i tre hoveddeler. Strofe 1, 2 og 4 har samme form og representerer versene i sangen.

Strofe 3, 5 og 7 er like, og representerer refrenget i sangen. På denne måten brukes virkemidlet gjentakelse. Refrenget kommer igjen tre ganger og er svært gåtefullt.

Siste del av refrenget, «Jeg går på en ukjent vei, så fri, fri ,fri ,fri er jeg» beskriver et indre søk, og her er formen nesten fast.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå