Innledning
På slutten av 1800-tallet kommer det frem noe helt nytt i litteraturen. Poetene rundt om i Europa begynte å skrive dikt som skilte seg svært ut fra alle andre tidligere perioder i litteraturen.
Poetene eksperimenterte med rim og rytme, det ble ofte skrevet om det moderne livet i storbyene. Denne perioden kalles modernismen og er en periode med mange ulike grener, perioden strekker seg fra slutten av 1800-tallet frem til den dag i dag.
En av modernismens viktigste temaer er fremmedfølelsen, denne følelsen går ut på å ikke føle seg hjemme i verden. Det er flere tekster fra modernismens periode som setter lys på denne følelsen av hjemløshet i verden.
I denne oppgaven skal jeg reflektere hva som gjør at man føler tilhørighet i samfunnet og bruke tre ulike tekster for å besvare oppgaven. Hva skal til for at man føler tilhørighet?
Utdrag
Diktet «Midt i byen» skrevet av Rudolf Nilsen i 1929 handler om en mann som bor midt i byen og som beskriver hvor vidunderlig det er å føle tilhørighet.
I første avsnitt får vi vite at mannen hadde over lang tid ikke hatt noe glede i livet, dette blir beskrevet med setningen «Lenge, altfor lenge var mitt hjerte uten sang», men som endret seg drastisk da han flyttet midt i byen, nå føler han en sterk tilhørighet i samfunnet med alle forskjellige lyder han hører i løpet av en dag
---
Utdraget fra «Brorskap og enhet» skrevet av Leo Ajkic i 2019 handler om oppveksten hans i Norge og hvordan følelsen av tilhørighet har hatt en stor rolle for han som innvandrer. I første avsnitt kommer vi rett inn i handlingen, in medias res.