Novellen | Tone 16 | Analyse

Innledning
Novellen «Tone 16» er skrevet av forfatteren Bjørg Vik. Novellen ble først publisert i 1981 som en del av antologien Så stor du har blitt. Vik debuterte som forfatter i 1961 med novellesamlingen søndag ettermiddag.

Siden da har Bjørg Vik vært Norges mest markante feministiske forfattere. Bjørg Vig har uttrykt sitt engasjement om utroskap, kvinnerollen og ensomhet gjennom sine tekster. “Tone 16” kan derfor anses som en typisk novelle skrevet av Bjørg Vik.

Novellen «Tone 16» handler om Tone. Tone er forelsket i Arvid, men har også hatt et lite forhold til kompisen til Arvid, Tore. Mellom linjene kan vi lese at Tone hadde utført et samleie med Arvid for et par dager siden.

Arvid har ikke tatt kontakt siden da, og dette gjør Tone urolig. Hvorfor tar ikke Arvid kontakt? Vet Arvid om forholdet mellom henne og kompisen? Til slutt bestemmer Tone seg for å ringe Arvid, han er ikke hjemme.

Moren til Tone oppfordrer henne til å gå ut. Der ser hun Arvid, Tore og et par andre. Tone bestemmer seg for å konfrontere Arvid, han reagerer med et flir. Tone klasker til Arvid og kaller han til slutt en «horebukk».

Utdrag
Novellen har en lukket avslutning. Vi har fått en oppklaring på hendelsen: «Etterpå tenker hun: de vet noe om meg, jeg vet også noe om dem, jeg skal aldri glemme det.

Det gnager ikke i magen lenger hun trekker pusten dypt, det kjennes fint.». Vi får vite at Tone nettopp har gjort noe hun har vært engstelig for og føler seg fri.

Men det er et par ting man på må oppklare selv: Hva er det hun vet som de ikke vet? Har det en sammenheng med kommentaren “horebukk”? Alt tatt i betraktning har hun ikke vondt lenger og klarer endelig å trekke pusten dypt. Hun kjenner seg fri.

Novellen blir fortalt med en tredjepersons personal synsvinkel, der vi får historien fortalt fra Tones perspektiv: «Tone presser hånden mot magen, det gnager i mellomgulvet».

Vi kommer tett inn på Tone og vi får et innblikk i hva Tone hører, ser, tenker og føler, men vi får også vite hvordan Tones forhold er til andre mennesker involvert i novellen.

Dette skaper spenning i teksten og det lille vi får vite om de andre menneskene tar vi i betrakting og skaper et eget individuelt bilde i hodet.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå