Leder kulturmøter til konflikt | Norsk oppgave

Innledning
Kultur er en stor del av identiteten vår. Den sier noe om hvor vi kommer fra, hvilket språk vi snakker eller hva vi gjør på fritiden. I Norge lever vi i et meget flerkulturelt samfunn og opplever ofte kulturmøter.

Men hva er et kulturmøte? I korte trekk handler det om at flere kulturer møtes. Det kan være et møte mellom to kulturer innenfor et land eller at din familie og venner har ulike verdier, syn på livet og tankemønstre .

Grunnet globaliseringen i vår moderne tid er kulturmøter noe vi ofte opplever som gjør det til et meget aktuelt tema i dag. Derfor finner vi ofte kulturmøter skildret i litteraturen og filmer.

Ofte er konflikten en kulturkonflikt eller kulturmøtet bidrar til konflikten. Vi ser eksempler på slike kulturmøter i tekstene «Somaliske tanker i Norge» og «Jeg er Zlatan» og kortfilmen «Skylappjenta».

Utdrag
Vi ser flere lignende eksempler i utdraget fra boken «Jeg er Zlatan». «Jeg er Zlatan» er en selvbiografi om livet og fotballkarrieren til den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic.

I utdraget følger vi Zlatan mens han trener og spiller med ulike lag. Når han starter i Malmø FF, en svensk profesjonell fotballklubb med flest etnisk svenske spillere, beskriver han lagkameratene sine som «bare svensker, en del av dem var Limhamn-typer, overklasseunger» .

Han forklarer videre hvordan han snakker annerledes og fikk ofte kjeft for å drible for mye. Han tente også som en bombe og sloss på banen, ulikt lagkameratene sine.

Dette er et kulturmøte mellom innvandrergutten Zlatan og de etnisk svenske lagkameratene. Språket i teksten spiller også en viktig rolle i å skildre kulturmøtet. Teksten er skrevet fra Zlatan sitt perspektiv og er en enkel, direkte og personlig stil med innslag av slang uttrykk.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå