Innledning
For at kroppen skal fungere optimalt, må den ha energi. Energi får vi gjennom regelmessig inntak av mat- og drikkevarer.
Det er slik vi tilfører kroppen ulike næringsstoffer. Som er nødvendig for vekst og utvikling. I hovedsak deler vi næringsstoffene i tre store hovedgrupper; karbohydrater, protein og fett.
Kroppen har et stort behov for disse næringsstoffene til oppbygning, reparasjon og andre nødvendige oppgaver slik at vi føler oss friske og opplagte. Men hvilken betydning har kostholdet for helsen, og hvorfor er det viktig å spise variert?
Et riktig kosthold bidrar til livskvalitet og god helse (både fysisk og psykisk helse). Det er viktig å spise sunt og variert for å dekke behovet for nødvendige næringsstoffer.
Og i tillegg være i en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg fra mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom mosjon i løpet av dagen.
Utdrag
Sukker inneholder en del kalorier, men ingen næringsstoffer. Man øker risikoen for fedme, overvekt og vektøkning ved å ha et høyt inntak av sukker i kostholdet.
Dette kan igjen gi økt risiko for noen kreftformer og type 2-diabetes. Om du skal bruke sukker, vil det beste være å bruke økologisk rørsukker som inneholder vitaminer og mineraler, sporstoffer, fiber og enzymer som omdannes på en måte kroppen tåler.
Polysakkarider er derimot den formen for karbohydrater som bør velges i kostminnelig og alminnelig sunn kost. Polysakkaridet stivelse er en av de viktigste energikildene i kostholdet vårt.
Stivelse er satt sammen av glukosemolekyler i lange kjeder. Mel og melprodukter, poteter, mais og ris er matvarer med mye stivelse.
Flere av disse stivelsesrike matvarene utgjør en del av kosten vi spiser, de tilfører oss energi slik at vi klarer oss gjennom dagen.
Stivelse er som sukker raske karbohydrater. De gir oss rask og høy blodsukkerstigning. Man skal være påpasselig med de raske karbohydratene å ikke spise for mye av dem.
Leveren vil omdanne overskuddet av matinntaket til fett, dersom vi spiser mer karbohydrater enn det som er nødvendig for kroppen. Over tid vil det resultere overvekt.
Cellulose er også et polysakkarid. Satt sammen av glukosemolekyler, med i disse kjedene er molekylene ordnet annerledes. Cellulosen i maten vi spiser, kalles som regel kostfiber.
Tarmsystemet vårt er ikke laget for å utnytte kostfiber til næring for oss. Likevel er det bra å spise mat som inneholder mye kostfiber, fordi det gir en riktig og langvarig metthetsfølelse og er bra for tarmhelsa.
Legg igjen en kommentar