Innledning
Hei Rune, jeg kommer med disse rådene til deg basert på denne informasjonen jeg har fått av deg.

Du har fortalt at du sliter med fordøyelsesbesvær, luftsmerter og plages meg forstoppelse. Du har også fortalt meg hva du som oftest spiser og drikker.

Noe som er veldig viktig er jo et sunt kosthold. Det vil ikke si at du bare skal spise grønnsaker, men noen ganger er det greit med variasjoner. Som for eksempel, frokost blir ofte sett på som et viktig måltid.

Utdrag
«5 om dagen» er et mål om at vi alle skal spise minst 5 porsjoner frukt, bær og grønnsaken om dagen. Å minst spise «5 om dagen» kan bidra til bedre helse og livskvalitet.

Ifølge helsemyndighetene forbygger «5 om dagen» livsstillssykdo0mmer som overvekt, diabetes type 2, hjertesykdom og visse former for kreft.

Å spise vegetar kan hjelpe miljøet. Det er fordi da spiser du f.eks. mindre bearbeidet kjøtt som ku, gris, kylling etc., men at du heller har et mer plantebasert kosthold som poteter, bær, frukt osv.

En bør spise mer av rent kjøtt, hvitt kjøtt og fisk i stede for bearbeidet kjøtt.

Bearbeidet kjøtt vil si kjøtt som er saltet, røkt eller tilsatt nitritt, for eksempel bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig.

Det vi velger å spise er sunt og viktig for både kroppen og kloden. Med bærekraftig mat menes det at en dekker dagens matbehov, uten å ødelegge for de som kommer etter oss.

Høyt forbruk av alkohol over tid øker risikoen for sykdommer i hjernen og i nervesystemet, høyt blodtrykk, hjerneslag, flere former for kreft, samt leversykdommer, betennelse i bukspyttkjertelen og hjerterytmer (hjertet slår for fort, for langsomt eller uregelmessig).