Fagartikkel om en historisk person.

Innledning
Jeg har valgt å ta meg ut Anne Pedersdotter (? – 1590). Hun var en prestekone som ble dømt for trolldom i Bergen. Anne Pedersdotter er en av de mest kjente kvinnene, som ble dømt for heks og ble henrettet på bål i Norge på 1500-1600 tallet. Saken mot henne er en av de mest dokumenterte trolldomssakene i Norge.

I denne fagartikkelen skal jeg presentere Anne Pedersdotter. Kan man mene at det virkelig fantes hekser i det førmoderne samfunnet?

Utdrag
Anne ble født i første halvdel av 1500-tallet i Trondheim. Hun giftet seg i 1552 med humanisten og presten Absalon Pedersson Beyer, der bodde de sammen i Bergen. Ektemannen hennes døde i april 1575.

Den første trolldomsanklagen mot Anne skjedde det siste leveåret til ektemannen. Hun skulle ha tatt livet av mannens onkel, for at mannen hennes skulle bli biskop. Det pågikk en maktkamp mellom prestene på en side og storborgerne med borgermester og rådmannsombudet på den andre siden.

Mannen til Anne var en profilert representant for presteskapet, det sies at av anklagene mot Anne var en del av denne maktkampen. Men den første trolldomsanklagen mot Anne fikk mannen henne frikjent fra anklagene.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå