Christopher Columbus | Historisk person

Innledning
Christopher Columbus ble født midt på 1400-tallet (det er usikkerhet rundt eksakt dato, men de fleste er enige om at det var i september 1451) og døde 20. Mai 1506. Han var opprinnelig en italiensk handelsmann og oppdagelsesreisende.

Det er ukjent hvor han ble født, men mest sannsynlig er han fra Genova i Italia. Det han først og fremst er kjent for er å ha krysset Atlanterhavet og nådd Amerika. Han kalte befolkningen Indianere, grunnet at han trodde han hadde funnet sjøveien til India. Dette skjedde i år 1492.

Utdrag
Reisene
Columbus giftet seg med en velstående kvinne, og bosatte seg i Portugal i 1476. Dette la til rette for Columbus’ reiser, da det på denne tiden gikk mange oppdagelsesreiser ut fra Portugal. Christopher deltok på mange av disse, noe som økte hans interesse for verden og reising.

Hva påvirket Columbus sine valg?

Etter at Konstantinopel falt for osmanene i år 1453, ble silkeveien stengt for store deler av Europa. Dette førte til en stor etterspørsel etter varer, da særlig luksusvarer. Tidligere hadde europeere hatt lett tilgang på slike varer via silkeveien, men med muslimsk styre over Konstantinopel ble denne handelen mer eller mindre stoppet.

Ved å bruke sjøveien mente Columbus at man kunne drive langt mer effektiv handel med Asia, spesielt India. Dette er en av hovedgrunnene til Columbus sin iver etter å nå India med båt. I tillegg hadde båtene gjennomgått en enorm utvikling som gjorde at de var i stand til å seile over store hav.

I tillegg var Columbus veldig kristen, noe som førte til at han ville ha flest mulig til å konvertere til kristendommen. Han så på de fastboende på øyene som enkle mål.

En fysiker med navn Toscanelli påvirket også Christophers valg rundt reisen. Han mente at den Europeisk-asiatiske landmassen opptok 2/3 av jordkloden, noe som førte til at den vestlige veien mot India skulle være kortere enn den østlige. Columbus valgte å sette sin lit til denne teorien, og satte sitt liv på spill ved å reise fra øst til vest. Da Columbus søkte om støtte til reisen, fikk han avslag i mange land.

Deriblant Portugal, England og Frankrike. Mange tror i dag at en av de største hindringene Columbus møtte, var troen om at jorden var flat. Dette er imidlertid feil. Allerede i år 500 f.Kr.

Var det vitenskapsmenn som foreslo at jorden var rund. Dette er noe man har visst i flere tusen år. Myten om at man trodde at jorden var flat i middelalderen, oppstod midt på 1800-tallet og er en typisk moderne myte.

Selv om Columbus som nevnt ble avvist i mange land, fikk han tilslutt støtte. I spania møtte han noen innflytelsesrike folk, deriblandt Dronning Isabella av Spania.

Etter hvert ble det inngått en avtale mellom Columbus, Kong Ferdinad av Spania og Dronning Isabella av Spania. Denne avtalen gikk ut på at Columbus skulle utnevnes til admiral og visekonge til de områdene han eventuelt oppdaget, i tillegg til at han fikk bl.a. 3 skip; Santa Maria, Pinta og Niña.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå