Et realistisk syn på Snehvit og de syv dverger | Analyse

Innledning
”Snehvit og de syv dverger” er skrevet av Odd Børretzen i 1997. Denne humoristiske teksten tilhører samlingen Noen ganger er det all right. Børretzen skriver ironiske og humoristiske kåserier, som ofte fungerer som kommentarer til samfunnet. Motivet i ”Snehvit og de syv dverger” er mer eller mindre det samme som i originaleventyret.

Kort sagt handler det om en vakker prinsesse som holdes innesperret på loftet av hennes onde stemor, og opplever å bli sendt ut i skogen for å drepes, men unnslipper.

Børretzen vrir på originaleventyret og setter det i et mer realistisk perspektiv. Med andre ord har han brukt en god dose ironi blandet med tradisjonelle eventyrtrekk i ”Snehvit og de syv dverger”.

Teksten bryter med forventningene vi har til slike episke tekster, men har likevel flere fellestrekk.

Utdrag
”Det var en gang...” er innledningssetningen og er det viktigste kjennetegnet på et eventyr.

Slik har Børretzen valgt å starte sin humoristiske parodi av et eventyr på. ”Det var en gang...” etterfølges av en kort presentasjon av hovedpersonene. De blir alle framstilt som typer, som bare er der for å spille en rolle, ikke for å være sammensatte personer med ulike sider av seg selv.

Kongen blir først presenter. Han er helt alminnelig og bor i et alminnelig slott, hvor det eneste ualminnelige er hans vakre kone.

Slik som i eventyrene, er dronningen vakker utenpå, men grisk og selvopptatt innvendig. Deres tre ordinære døtre blir presentert like etter, og beskrives som prinsesser med dårlig hud og utstående tenner.

”Den ene av dem liknet litt på en dypvannsfisk som nettopp er trukket på land”, er beskrivelsen hun ene har blitt gitt.

Det kjennetegner eventyr å inneholde personer som er styggere, og muligens slemmere, enn andre, men i Børretzen sin tekst blir dette gjort hån av.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå