En dagsaktuell novelle alle kan kjenne seg igjen i.

Innledning
Novellen «Tone 16» er skrevet av forfatteren Bjørg Vik. Novellen ble først publisert i 1981 som en del av antologien Så stor du har blitt. Vik debuterte som forfatter i 1961 med novellesamlingen søndag ettermiddag.

Siden da har Bjørg Vik vært Norges mest markante feministiske forfattere. Bjørg Vig har uttrykt sitt engasjement om utroskap, kvinnerollen og ensomhet gjennom sine tekster. “Tone 16” kan derfor anses som en typisk novelle skrevet av Bjørg Vik.

Novellen «Tone 16» handler om Tone. Tone er forelsket i Arvid, men har også hatt et lite forhold til kompisen til Arvid, Tore. Mellom linjene kan vi lese at Tone hadde utført et samleie med Arvid for et par dager siden.

Arvid har ikke tatt kontakt siden da, og dette gjør Tone urolig. Hvorfor tar ikke Arvid kontakt? Vet Arvid om forholdet mellom henne og kompisen? Til slutt bestemmer Tone seg for å ringe Arvid, han er ikke hjemme.

Moren til Tone oppfordrer henne til å gå ut. Der ser hun Arvid, Tore og et par andre. Tone bestemmer seg for å konfrontere Arvid, han reagerer med et flir. Tone klasker til Arvid og kaller han til slutt en «horebukk».

Utdrag
Det er en del dialog i novellen, mest mellom moren til Tone og Tone. Det er slik vi blir bedre kjent med moren da vi ellers kun får vite om henne gjennom Tones tanker. Tones mor spiser konstant: middagsrester, kaker og brødskiver.

“De brede føttene i utgåtte sommersko, åreknutene”. Moren til Tone bruker slitte sommersko om høsten og har åreknuter. Tone sin mor blir gjenspeilt i Tones tanker når hun vandrer forbi dørskilter “De ligner på moren, de er liksom sperret inn”.

Åreknutene kan skyldes av at hun føler seg innestengt og ikke har mulighet for å jobbe, og det kan videre føre til dårlig råd. Overspising og at alt sinn går utover Tone kan være en trøst for dette.

Et vendepunkt var da moren forandrer seg og blir mer forståelsesfull for dattera. Dette er først etter at hun sniklytter på samtalen til Tone og moren blir mer bevisst på hva endringen av adferdsmønsteret til Tone skyldes av.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå