Det finaste huset – Kortsvar & Langsvar – Bestemors drømmer

Innholdsfortegnelse
Det finaste huset – Kortsvar
Langsvar – Bestemors drømmer

Utdrag
Novellen «Bestemor søv» er skrevet av Gunnhild Øyehaug. Den er en del av samlingen «Knutar» som kom ut i 2004. Øyehaug er utdannet litteraturviter og hun har vært redaktør og litteraturkritiker. Siden hun i 1998 debuterte med en diktsamling har hun skrevet både essay, roman og noveller. (Eide m.fl. 2015: 478) Denne oppgaven går ut på å analysere og tolke novellen «Bestemor søv» Det skal pekes på virkemidlers funksjon og begrunne min egen tolkning av teksten.

Tema i novellen er liv og død, og alderdom. «Bestemor søv» handler om ei bestemor som ser tilbake på hennes livs «høydepunkt».

Dette gjør hun med å se tilbake på det hun mener er profetiske drømmer. Drømmene har hun hatt to ganger før og de har hver gang vært et frampek på store hendelser i hennes liv. Hendelser som å møte sin framtidige ektemann, og ektemannens død. Nå tenker hun på innholdet i den siste drømmen hennes og hva den vil bringe.

Komposisjon forteller om novellens form. Teksten starter «In medias res». «Ho fekk både grønn og grå stær tidleg i livet,» Man blir kastet rett inn i handlingen, noe som gjør at man med en gang blir en del av historien, uten å få noen presentasjon av karakterene eller situasjonen. Komposisjonen fastsettes gjennom handlingen i novellen. Den er delt i tre.

Først blir hennes situasjon og den nyeste drømmen hennes presentert. Videre tenker hun på den første og den andre «profetiske» drømmen hun har hatt. Deretter følger vendepunktet. Man har nå kommet til hendelsen etter drømmen.

Hun er ikke lenger er alene, men må forholde seg til andre mennesker i stedet for tidligere drømmer og hendelser. Novellens tidsspenn går over minutter. Spenningskurven stiger etter vendepunktet og man sitter igjen på toppen, uten å få et konkret svar på hvor handlingen vil føre.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå