Innledning
For ikke så lenge siden dro jeg på en langhelg til Danmark. Mens jeg kjørte langs veiene med de hvite stripene og vindmøllene, oppdaget jeg en annen merkelig ting: danskene har en svært liberal alkoholpolitikk.

Selv som 16-åring kunne jeg kjøpe alt fra øl til sprit og mer til. Men det stoppet ikke der. I butikkhyllene sto sprit og brus side om side, og "spiritus" kunne kjøpes i godteposer og små "lekeflasker" til 10 kroner stykket.

Det mest ekstreme eksempelet jeg så, var en flaske alkoholfri vin spesielt designet for barneselskap! Det var tydeligvis ingen tvil om at danskene vil at barna deres skal begynne tidlig med alkohol.

Utdrag
Dersom denne banebrytende ideen blir implementert, vil Norge være det første landet i verden som tar den i bruk.

Dette er et kraftig argument i seg selv, og politikerne liker å fremstille Norge som en ledende aktør i kampen for en bedre verden.

Vi elever har ofte måttet lide under omveltende skolereformer, og røykere behandles nå som utskudd etter at den kontroversielle røykeloven trådte i kraft.

Media vet også å dra nytte av den liberale alkoholpolitikken i Norge. "Svenskene senker alkoholprisene", "Nordmenn strømmer til Strømstad for å kjøpe billig sprit" - slike overskrifter er dagligdags i norske medier.

Det er en antydning av bitterhet og misunnelse i disse artiklene, og det er ikke uten grunn. De fleste av oss er klar over at vi betaler de høyeste prisene for det meste av varer og tjenester i hele Europa, inkludert dagligvarer, biler, alkohol og mye annet.

Hvis FN hadde kjent til hvor mye den norske staten tynger oss med skatter og avgifter, ville de kanskje ikke rangert Norge som et av de beste landene å bo i.