Heldagsprøve Norsk
Del 1: Kortsvarsoppgave
Del 2: Langsvarsoppgave

Innledning
«Bli hvis du kan. Reis hvis du må» av Helga Flatland (2010) handler om tre kompiser fra samme bygd som reiser til Afghanistan for å delta i krig.

De kommer aldri hjem igjen. I boken får vi historien fra synspunktet til Tarjei som er en av kompisene som drar til Afghanistan, Jon Olav som er naboen til Tarjei, Karin som er moren til Tarjei og Trygve som er medsoldaten og kompisen til Tarjei.

Jon Olav sin synsvinkel forteller om det som skjer etter de døde og Karin sin handler om før de døde. Trygve sin synsvinkel handler om oppveksten til Trygve og om hvordan det er å føle seg annerledes.

Utdrag
Boken «Bli hvis du kan. Reis hvis du må» av Helga Flatland kom ut i 2010 og er hennes debutant bok. Det er en roman i fire deler, med fire ulike fortellerstemmer.

I første del følger vi Tarjei gjennom tenårene, fra han er 12 til han dør i en bileksplosjon i Afghanistan.

Tarjei sin fortelling er en indre reise gjennom forventningspress som i stor grad dreier seg om Tarjei og faren.

Andre del handler om hvordan hjembygda tar imot beskjeden om at de tre guttene er drept, om sorg innenfor normalen og om sorg utenfor det normale.

I denne delen er det naboen til Tarjei, Jon Olav, som har fortellerstemmen og synsvinkelen, og her kommer vi godt innpå bygda.