‘2019- et viktig år’ | Analyse | Terminprøve

Innholdsfortegnelse
Kortsvar
Langsvar
Kilder:

Utdrag
«2019- et viktig år» er skrevet av Stein Nilsen, administrerende direktør i flyselskapet Widerøe.

Artikkel fra desember 2019 og er publisert i bladet Perspektiv, et gratismagasin fra Widerøe som reklamerer for reisemål.

I artikkelen oppfordrer Nilsen til å reise med Widerøe, for å bidra til et godt miljø, gjennom å støtte selskapet.

Nilsen appellerer gjentatte ganger til etos. Han har en god innledende etos som direktør i Widerøe.

Han bygger, for eksempel, opp troverdigheten når han skriver «[...] vi jobber hver eneste dag for at vi så raskt som mulig kan ta i bruk el-fly [...]», og underbygger dette med Widerøes nye visjon.

Samtidig bruker Nilsen et positivt språk, som bidrar til at leseren opplever at en kan stole på avsenderen.

Nilsen bruker retoriske appellformer for å underbygge argumentene sine. Han appellerer for eksempel til logos, ved å bruke eksempler: «lange flyreiser slipper ut mer CO2 enn korte flyreiser», deretter legger han til at Widerøe jobber for å få el- fly på banen.

---

Novellen «Reykjavik» er skrevet av Bjarte Daviknes Klakegg, utgitt i 2009. I denne teksten skal jeg tolke novellen, gjøre greie for form og innhold, samtidig komme med eksempel fra teksten.

Novellens sentrale motiv er når jeg-et, forteller til vennene sine at han er homoseksuell. Deretter er store deler av novellens handling fokusert på jeg-ets bekymringer for hvordan vennene hans vil reagere når han forteller om seksualiteten sin.

Tekstens tema er seksualitet, en ung jeg-forteller som holder på å finne ut av hvem han her. Novellen handler om en ung gutt som forteller vennene sine at han er homoseksuell.

Novellen begynner med at jeg- fortelleren møter vennene sine nede ved bensinstasjonen, Njål, Gunnar og Gudmund. Før kompisene rekker å si så mye forteller han at han er homoseksuell.

Han ser for seg hvilke reaksjoner han vil få, før vennene rekker å svare ham. Det første han ser for seg er at Gunnar svarer vennlig og forståelsesfullt.

Det blir stille å vennene ser bare på hverandre. Deretter ser jeg-et for seg at han får bank og bilr kalt "jævla homo», men det er ikke realiteten.

Videre forestiller han seg hvordan jorden under han åpner seg, og at han er i ferd med å falle. Novellen avslutter med at jeg- fortelleren slutter å se for seg reaksjonene til vennene sine.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå