Innledning
Da jeg bestemte meg for å skrive om vegetarianisme som tema for innleveringen min, var det fordi jeg ønsket å øke min kunnskap om vegetarianeres livsstil.
Jeg var spesielt interessert i å lære om deres kosthold, og hva de må inkludere i sin daglige diett for å få i seg alle de næringsstoffene de trenger.
Min ambisjon var å forstå bedre hva som driver vegetarianerne, og hvordan deres livsstil kan påvirke både individet og samfunnet som helhet.
Innholdsfortegnelse
Innledning
Problemstilling
Historie
Kutt ut søtsakene
For lite jern
Proteiner
Kalsium og D-vitamin
Vegetarkost
Utdrag
Gode jernkilder:
-Det finnes flere kilder til jern enn bare kjøtt og kjøttprodukter. Korn og kornprodukter, grønne grønnsaker, bønner, erter, poteter, nøtter og geitost er også matvarer som kan bidra til jerninntaket i kostholdet.
-For eksempel kan en skive grovbrød med geitost gi like mye som en skive med leverpostei, nemlig 2 milligram jern. Egg inneholder også en del jern, med 1,9 milligram per egg.
-Hirse er en spesielt jernrik kornsort som kan brukes både i grøt og ris. Det er viktig å skylle hirsekornet godt i kaldt vann før tilberedning for å fjerne eventuelle bitterstoffer.
-Ved å tilberede mat i en jerngryte, spesielt retter med syrlige ingredienser som tomatsaus, kan maten bli mer jernholdig.
-Det er viktig å være klar over at jern fra plantekilder ikke utnyttes like godt i kroppen som jern fra animalske kilder. Derfor er det lurt å kombinere jernholdige plantekilder med matvarer som inneholder C-vitamin, som for eksempel appelsin, kiwi, kål og andre grønnsaker, frukt eller bær. C-vitamin bidrar til å øke opptaket av jern i kroppen.
-Å kutte ut kjøtt uten å erstatte det med sinkrike matvarer kan føre til sinkmangel. Gode kilder til sink inkluderer ost, fullkornsprodukter, hvetekim, belgvekster, nøtter og frø. Sink har blant annet en betydning for immunforsvaret og sårtilheling.
Proteiner
-Hvis du ønsker å ekskludere kjøtt, fisk og muligens egg fra kostholdet ditt, må du sørge for å få tilstrekkelige mengder fullverdige proteiner fra andre kilder. En av de mest essensielle kildene er melk og melkeprodukter.
-Soyabønner er en annen utmerket proteinkilde, men dessverre er de ikke mye brukt i norsk kosthold. Hvis du baker brødet selv, kan du blande soyamel i deigen.
-Det finnes også andre belgfrukter som er proteinrike, slik som erter og linser, men det er viktig å kombinere dem med melk og/eller kornprodukter for å få fullverdige proteiner.
-Hvis du følger et vegansk kosthold, vil belgfrukter ha en viktig rolle i å oppfylle proteinbehovet ditt. Det er viktig å bløtlegge dem godt før koking og å bytte ut bløtleggingsvannet med nytt vann.
-For vegetarianere er det viktig å ha en proteinkilde til alle hovedmåltider i løpet av dagen. Ved å innta en halv liter melk og litt ost hver dag i tillegg til brød, kornprodukter og grønnsaker, vil du få dekket proteinbehovet ditt.
-Som regel vil melkeinntaket være høyere i et lacto-vegetarisk kosthold enn i vanlig norsk kosthold.
Legg igjen en kommentar