Innledning
Gjennom årene har det blitt produsert flere filmer som omhandler Jesus, og hans liv og gjerning. En ny film om Jesus hadde verdenspremiere i 2004, og den skilte seg betydelig fra tidligere filmer.

I stedet for å fokusere på Jesu liv og gjerning, handlet denne filmen om hans lidelse - et budskap som var særlig passende for påsken, som var tiden da filmen ble lansert. Filmen det refereres til er selvfølgelig Mel Gibsons The Passion of The Christ.

Utdrag
Før dommen visste vi allerede at Jesus ville bli stilt for Pilatus, og dette blir beskrevet i alle evangeliene (Matt 27,22-26; Mark 14,12-15; Luk 23,21-25 og Joh 19,6-16).

Denne delen av filmen virker ganske troverdig og er en blanding av alle de fire evangeliene. I filmen er også Pilatus sin kone Claudia med, og hun forsøker å overtale sin mann til å frigi Jesus, noe som er hentet fra Matteus-evangeliet.

Personskildringen av Pilatus som en medfølende mann med et egentlig ønske om å frigi, synes å være inspirert av Lukas og Johannes.

Det er også en scene i filmen hvor Jesus blir ført for Herodes, som er beskrevet kun i Lukas-evangeliet. Filmen har blitt mest kjent for sin bruk av vold.

Scenen hvor Jesus blir torturert etter at dommen er falt, tar mye plass i handlingen og varer hele 12 minutter. Vi ser romerske soldater som hudfletter Jesus med ymse redskaper, og til slutt blir han helt hudløs og ynkelig.

Dette er en tolkning som går utover det som står beskrevet i evangeliene, hvor det kun nevnes at han blir sendt til pisking og korsfestelse.

Spørsmålet er om Mel Gibson har gjort dette forsvarlig, uten sensur og uten å overlate noe til fantasien. Det er heller ikke klart om romerne faktisk brukte det redskapet med stålhaker som blir vist i filmen.

Gibson kan ikke alene klandres for dette, da han har brukt ikke-bibelske kilder som Das bittere Leiden som inspirasjon.