‘Skylappjenta’ | Analyse | 5 i karakter

Innledning
Skylappjenta er en klassiker for de fleste og ble dramatisert i 2009. Kortfilmen er basert på en bok og ble skrevet av Iram Haq.

Iram Haq er en norsk-pakistansk kvinne som er oppvokst i Norge. Hun har selv opplevd kulturkollisjonen hun fremviser i historien, og uttrykker dette ved hjelp av virkemidler fra start til slutt.

Eventyret Rødhette er blant annet et av disse virkemidlene, og blir brukt som en rød tråd gjennom hele fortellingen.

Utdrag
Nordmann norsk er «helten» i filmen. Nordmann norsk representerer norske verdier og har mange av Espen Askeladdens kjennetrekk. For eksempel er han naiv og byr på masse glede.

Han viser skylappjenta ekte norsk natur og byr på «ulovlige» ting som alkohol og seksuell nærkontakt utenfor ekteskap.

Med andre ord, tar han henne gjennom ulike opplevelser som kjærlighet på «norsk» vis, og gir henne følelsen av frihet. Dette får henne til å presse grenser og motstride foreldrenes kultur.

Han virker også som en støttespiller for henne i konflikten mellom henne, bestemoren og taxisjåføren og får henne til å forlate sitt hjem for å bli en del av den norske kulturen.

Da realiteten treffer dem begge, blir forholdet for komplisert og han ender opp med å forlate henne. Det er virkemidler i filmen som kontrast, overnaturlige krefter, lys, farger, animasjoner, motiv, symboler og intertekstualitet.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå