Sammenligning av samtidstekst og folkedikting | 5 i karakter

Innledning
Det er stor forskjell mellom tekster fra forskjellige tider. Tekstene er ofte skrevet på veldig forskjellige måter, som vanligvis er typiske for da de ble skrevet, og er ofte veldig formet av tanker og idéer som sirkulerte på den tida de ble skrevet.

I denne oppgaven skal jeg sammenligne en samtidsroman med en fabel. Jeg har valgt å sammenligne «Bli hvis du kan.

Reis hvis du må.» av Helga Flatland fra 2010 med fabelen «Hanen og juvelen», tilskrevet Æsop som og senere utgitt som en av Æsops fabler (300-tallet f.v.t).

Innholdsfortegnelse
Bli hvis du kan. Reis hvis du må.

Hanen og juvelen

Fortellemåte og verdisyn

Virkemidler

Avslutning

Utdrag
«Bli hvis du kan. Reis hvis du må.» har et sterkt budskap om det grusomme som skjer i krig og hvor mange som blir påvirket av det.

Hun viser at det er ikke bare de som er i krigssonene som blir påvirket, men også de som blir indirekte påvirket, som den lille bygda boka handler om.

Alle hovedkarakterene har noe som motiverer dem til å handle som de gjør. For Tarjei er militære en enkel løsning for å slippe unna alle forventningene han føler på hjemme, og å slippe å ta egne avgjørelser.

Jon Olav prøvde å tilknytte seg Ingrid og Sigurd igjen. Karin flyttet til bygda, ikke bare for å være sammen med Hallvard, men også for å bryte med morens forventninger og vise sin individualitet og evne til å ta egne valg.

Og Trygve ville finne et sted han kunne passe inne å bli akseptert. I det lille lokalsamfunnet hvor handlingen foregår, lønner det seg å ikke skille seg ut og å passe innenfor rammene man blir født inn i.

Det er derfor Trygve sliter med passe inn, noe som forsterkes når han finner ut at han er homofil. Det er også derfor Sigurd sliter med å akseptere sin legning og vil holde forholdet sitt skjult.

Teksten er også skrevet på en tid hvor samfunnet generelt blir mer og mer aksepterende, men at gamle fordommer kan, kanskje spesielt på bygda, henge igjen.

Bytt til nytt Last opp en av dine oppgaver, og få tilgang til denne oppgaven
  • Oppgaven blir kvalitetssjekket
  • Vent i opptil 1 time
  • 1 nedlastning
  • Minst 5 i karakter
Premium Fast lav pris pr. måned Få tilgang nå